Witeklab, una empresa andorrana i pionera en noves tecnologies
Des del 2016, l’empresa andorrana de tecnologia, Witeklab, dissenya solucions en el camp de les telecomunicacions, l’electrònica i la informàtica incrustada, per a tota mena d’empreses, però para especial atenció en el sector de la construcció, obra civil i infraestructures, on han revolucionat la forma en la qual es duen a terme els projectes d’aquesta indústria.
Witeklab, amb Ignasi Cairó, com a Director de Tecnologia (CTO), i Manel Torrentallé, com a Director Executiu (CEO), és una empresa de telecomunicacions amb especialitat en la tecnologia IoT (Internet de les coses, per les seves sigles en anglès) aplicada al sector de la construcció, l’obra civil i la infraestructura, un segment que, des del punt de vista de la innovació, necessitava un refrescament en la manera en la qual gestionaven els seus recursos materials. En aquest sentit, Witeklab omple un buit en el mercat amb sensors sense fils inclús en alguns casos sense bateries, núvols privats i altres eines que faciliten la feina d’arquitectes, enginyers, geòlegs i un amplíssim ventall de professionals del sector.
L’experiència de Manel Torrentallé i Ignasi Cairó és extensa, a tal punt que han pogut ser partícips de projectes d’alt impacte amb grans multinacionals de Silicon Valley, Holanda, Japó i la ciutat de Barcelona. Amb el suport i col·laboració d’universitats pioneres en tecnologia, sota la figura de convenis, Witeklab s’ha consolidat com a una empresa que obre les portes al talent jove i creatiu. Actualment, treballa colze a colze amb la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Autònoma de Barcelona, i la National Taiwan University of Science and Tecnology (NTUST), amb les quals manté una relació win to win.
Per a resumir-ho de manera precisa, Witeklab actua en la creació de solucions innovadores (I+D) per al sector de la construcció, l’obra civil i les infraestructures, per als quals es troben treballant en un nou sensor que mesurarà la velocitat de corrosió, integrat en estructures de formigó armat. Així mateix encapçala el desenvolupament i comercialització d’un xip, amb tecnologia RFID, amb sistema integrat per a la traçabilitat i seguiment de paràmetres fisicoquímics, aplicable a elements de formigó, per detectar la resistència de comprensió durant el període de fraguat del formigó.
Una empresa nacional però amb projecció internacional
“Nosaltres ens professionalitzem molt”, manifesta Manel Torrentallé, qui encapçala tota la gestió empresarial de Witeklab. “A Andorra treballem directament amb el mercat professional, tot i que és veritat que hem presentat el nostre projecte al Govern, a través d’Actua”, explica, però són les empreses del sector de la construcció amb les quals Witeklab ha tingut una molt bona rebuda. “Al món de la construcció, es construeix igual que ara fa 40 anys i no hi ha gaire innovació. Per això la nostra empresa està molt ben posicionada i som de les primeres al país. No en coneixem una altra que innovi en aquest sector”, expressa el CEO.
Pel que fa a la internacionalització de Witeklab, Ignasi Cairó explica que la col·laboració amb l’escola de negocis IESE de Barcelona permet obrir portes arreu del món. Tot i que presentar productes innovadors “és una feina molt dura”, per a l’enginyer en telecomunicacions “és un repte fer que els potencials clients o col·laboradors s’interessin” en les innovacions de l’empresa.
CHAtU i Trenchip, els dos productes estrella de Witeklab
Concebut com un núvol privat capaç d’emmagatzemar tota mena de documents, com ara carta, menús, catàlegs, materials promocionals i altres fitxers, CHAtU és una eina que “cobra més importància en el context de la Covid-19”, segons explica Manel Torrentallé, ja que “permet digitalitzar l’empresa i és un producte únic que crea la seva pròpia xarxa Wi-Fi i dona moltes possibilites als negocis per a treballar”.
Un exemple molt pràctic és el d’integrar un dispositiu CHAtU a monuments o centres d’informació turística; amb només escanejar un codi QR, el visitant podrà accedir a detalls com ara descripció, història, rutes, entre d’altres. Al sector de la restauració, aquesta tecnologia té un ús encara més significatiu, ja que permet visualitzar la carta d’un establiment sense necessitat de tocar cap superfície, una característica ben apreciada per a evitar la propagació del coronavirus; tan sols cal escanejar el codi QR que pot estar imprès sobre una taula, un tovalló o qualsevol altre objecte. En definitiva, CHAtU és un producte pràctic i molt fàcil de fer servir que, a partir de 325 euros d’inversió, pot canviar de manera substancial la rendibilitat i eficiència d’un negoci. “El nostre compromís és arribar a la gent d’una manera fàcil i oferir un producte obert per a tothom”, subratlla Ignasi Cairó, ja que “no és necessari que el client tingui coneixements d’informàtica” per a aprofitar tots els beneficis d’aquesta eina.
Pel que fa a Trenchip, el sistema de localització i informació de rases i canalitzacions subterrànies desenvolupat per Witeklab, aquest fa servir sensors RFID que permet ubicar, consultar i actualitzar, la informació sobre les infraestructures subterrànies, amb l’objectiu de mantenir les dades accessibles i garantir un seguiment de cada actuació. Amb Trenchip, queden enrere les dificultats per a coordinar obres i manteniments, els danys a instal·lacions coexistents, els riscos d’accidents, el temps de les obres, l’impacte sobre la mobilitat de les persones i, per descomptat, les pèrdues econòmiques.
Per a Witeklab, Andorra és el territori ideal per a posar a prova els seus productes, ja que el Principat mostra temperatures molt altes durant l’estiu i molt baixes durant l’hivern, per la qual cosa, “si funciona aquí, pot funcionar en altres llocs”, com puntualitza Ignasi Cairó. I és que la durabilitat i la fiabilitat són dos valors que Trenchip coneix molt bé, amb sensors sense bateria capaços de funcionar 30 anys de manera ininterrompuda, per la qual cosa les dades gestionades podran ser accessibles i modificables de manera eficient, còmoda i remota.