Bars, restaurants i botigues tornen a l’activitat, però amb molta precaució
Des del passat 1 de juny, es va autoritzar la reobertura de bars, restaurants, botigues i altres establiments, una mesura que, malgrat ser ben rebuda per part dels comerciants, les limitacions d’aforament impacten en el volum de vendes.
Amb l’estiu a tocar, la represa de l’activitat econòmica dels establiments comercials i del sector de la restauració ha marcat l’inici de l’anomenat desconfinament generalitzat, una decisió que satisfà el desig col·lectiu per poder gaudir d’una cervesa a la terrassa d’un bar, o bé comprar alguna peça de roba amb una mica de llibertat. Des del primer dia, els ciutadans es van aplegar als diferents locals, abarrotant voreres o fent llargues cues per a entrar a les botigues, mentre que, de mica en mica, els negocis començaven a obrir les seves portes a una “nova normalitat”.
Per a la Lídia, assessora de vendes de COCO BIS, una exclusiva botiga de moda de l’avinguda Meritxell, els primers dies d’obertura han estat bastant moguts arran de l’expectativa de les seves clientes habituals, però sí que es nota l’absència de turistes, un fet que facilita l’aplicació rigorosa de les mesures de seguretat. “De moment, no hem tingut cap incident amb cap clienta, ja que són molt respectuoses i considerades (…). Cada peça passa per un procés de desinfecció amb vapor i després es treu de l’exposició per un temps perquè, posteriorment, una nova clienta pugui emprovar-se la roba”, explica sobre la nova dinàmica laboral que comporta el desconfinament.
En el cas de l’Esperança, propietària d’un bar a Sant Julià de Lòria, l’aplicació de les mesures sanitàries no ha estat un problema, de fet s’ha beneficiat del decret que el comú Lauredià va aprovar per a permetre l’ampliació i la instal·lació de noves terrasses als establiments, sense cap cost addicional. En el seu cas, explica que molts dels seus clients habituals estan afectats per un ERTO, de manera que ja no freqüenten tan assíduament el seu bar, la qual cosa li representa una davallada d’aproximadament el 30% dels seus ingressos. No obstant això, es mostra entusiasta davant la possibilitat de tornar a rebre clients una vegada més.
Malgrat que ja compten amb la llum verda per part del Govern, hi ha establiments que encara no han obert les seves portes al públic, com és el cas del Mood Restaurant. El xef José Blanchard explica que això respon a una decisió dels propietaris, que volen analitzar la situació detalladament. Així i tot, des dels primers dies, el Mood s’ha adaptat per a oferir els seus plats a través del servei de delivery, per la qual cosa “hem hagut de realitzar cursos de protocols higiènics, portar EPIS, separar equips, organitzar la recepció de comandes, acotar zones de treball, fer servir productes desinfectants específics i refrescar coneixements necessaris per guardar la màxima higiene a casa i a la feina meticulosament”. Evidentment, la facturació ha estat afectada per la davallada en el fluix de comensals i turistes però, de mica en mica, han pogut fer girar els engranatges del negoci i mantenir la totalitat de la seva plantilla gràcies a un ERTO, una decisió que el José veu amb positivitat i que agraeix.
Encara que el panorama no és el millor, l’expectativa i el bon ànim són una constant per a superar una situació molt marcada per la incertesa, mentre que el comportament de la ciutadania, que impactarà directament en l’evolució epidemiològica de la pandèmia, determinarà el futur de tota mena de negocis.
Els espais naturals també s’omplen
A banda dels restaurants i establiments comercials, andorrans i residents van aprofitar els dies de bon temps per a gaudir de la natura i les activitats a l’aire lliure. Uns es van emportar la bicicleta, altres es van endur els pals de trekking, mentre que la resta van fer una visita plaent a diferents indrets com ara la Vall d’Incles, a Canillo, que durant aquests dies ha mostrat una gamma de colors amb tota la seva esplendor.