La Vall del Madriu-Perafita-Claror: Un tresor natural als Pirineus

La Vall del Madriu-Perafita-Claror, situada al sud-est d’Andorra, és un dels paisatges més impressionants i ben conservats dels Pirineus. Declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 2004, aquesta vall és única pel seu valor paisatgístic i la seva preservació com a entitat natural. La seva protecció és un fet excepcional i un exemple de conservació en els Pirineus.

Geografia i extensió

Amb una superfície de 4.247 hectàrees, la vall del Madriu-Perafita-Claror representa aproximadament un 10% del territori del país. Aquesta àrea coincideix amb la conca hidrogràfica del riu Madriu i es distribueix entre les parròquies d’Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany.

A més, s’ha establert una zona perifèrica de protecció de 4.092 hectàrees al voltant de l’espai central, i entre tot, suma gairebé una cinquena part del territori andorrà. Aquesta àrea protegida és essencial per a preservar la biodiversitat i la integritat ecològica de la vall.

Aproximadament el 99% és de propietat comunal, gestionada per les parròquies. Aquest model de propietat comuna és clau per a la gestió sostenible dels recursos naturals. La resta del territori, un 1%, pertany a uns trenta propietaris particulars i cobreix poc més de 42 hectàrees, principalment situades al fons de la vall en la parròquia d’Escaldes-Engordany.

La vall del Madriu-Perafita-Claror ofereix un paisatge divers i espectacular, amb el seu punt més alt al Pic de la Portelleta, a 2.905 metres, i el punt més baix al Pont de la Tosca, a 1.056 metres.

Reconeguda internacionalment

El reconeixement internacional de la Vall del Madriu-Perafita-Claror es va produir l’1 de juliol de 2004, durant la reunió del Comitè del Patrimoni Mundial a Suzhou, Xina. Aquesta decisió va ser unànime, destacant la vall dins la categoria de paisatge cultural. Posteriorment, el 27 d’octubre de 2005, la vall va ser declarada Bé d’Interès Cultural d’Andorra, quedant protegida sota la Llei del Patrimoni Cultural d’Andorra. I el 28 de desembre de 2011 es va aprovar un pla de gestió per a la vall, amb l’objectiu de definir objectius clars i planificar les accions necessàries per assolir-los.