La primera fase del cribratge immunològic es durà a terme al llarg de 10 dies, una vegada hi arribin els tests d’anticossos, que es troben a la Xina. Hi haurà 11 zones de control distribuïdes al llarg del país, així com entre 7 i 12 unitats mòbils per a atendre persones amb mobilitat reduïda i altres particularitats que ho requereixin.
Foto: Josh Edelson/AFP – Imatge referencial
A l’espera que els tests d’anticossos surtin de la ciutat xinesa de Guangzhou, en un vol directe a Barcelona, el Govern d’Andorra i el Ministeri de Salut han presentat part del protocol que se seguirà per fer el cribratge immunològic al nostre país. El ministre Joan Martínez Benazet i Marc Pons, director de la Fundació ActuaTech, han estat els responsables de donar a conèixer la informació.
Per a dur a terme aquest estudi epidemiològic profund, es preveu un procés dividit en dues fases de 10 dies cadascuna, amb un descans de 14 dies entremig. 366 efectius sanitaris i de suport, així com 270 logístics, seran desplegats a les 11 zones de control distribuïdes arreu de les set parròquies del país. En total, hi haurà 57 punts de control capaços d’atendre a les persones, tant a bord del seu vehicle com a peu; però el més recomanable és que cada nucli familiar o de convivència acudeixi a l’stop lab en cotxe, de manera que s’eviti l’aglomeració de persones arreu d’aquests punts.
Pel que fa als tests immunològics, el ministre Joan Martínez Benazet ha explicat que aquests compten amb l’aprovació de la FDA xinesa, mentre que l’empresa proveïdora ha estat autoritzada pel govern del país asiàtic. Així mateix, ha indicat que Andorra és pioner en la realització d’un cribratge d’aquestes característiques, tant per la presa de mostres com per l’abast que tindrà a gairebé la totalitat de la població. Per la seva banda, Marc Pons, ha explicat que totes les dades recollides durant la realització d’aquest estudi es conduiran amb estricta protecció i respecte de la privacitat dels ciutadans.
On et poden realitzar els tests d’anticossos?
A l’espera que el Govern d’Andorra confirmi de manera oficial aquests punts, els diferents comuns han habilitat diferents espais per a la realització de l’estudi massiu.
A Andorra la Vella, l’aparcament “Centre Ciutat” del Prat de la Creu comptarà amb 15 punts de presa de mostres, a les plantes 4 i 5 d’aquest edifici, destinades als nuclis familiars que es desplacin en vehicle. Es podrà accedir-hi a través de l’entrada de la plaça Rebés. Pel que fa als vianants, tindran al seu abast un parell de punts al hall del Centre de Congressos d’Andorra la Vella.
La parròquia d’Escaldes-Engordany, per la seva banda, concentrarà tots els seus esforços al Pavelló Poliesportiu del Prat Gran, amb 10 punts accessibles amb cotxe, disposats a l’aparcament d’autobusos. A la planta superior, hi haurà un punt per a atendre vianants.
A Sant Julià de Lòria, el lloc escollit és l’aparcament del Prat Nou, amb 6 punts d’accés per a vehicles i un per a vianants. A causa de la distància amb la frontera hispanoandorrana, aquest podria ser el punt on, finalment, els transfronterers puguin acudir per ser part de l’estudi.
El Comú de La Massana ha habilitat la zona del camp de Santa Caterina, amb 6 punts per a accés vehicular. Pel que fa als ciutadans que es desplacin a peu, hauran d’adreçar-se a la sala La Closeta. A Ordino, el comú ha condicionat l’aparcament de Prat de Call, mentre que a Canillo s’ha escollit l’aparcament del Prat del Riu.
A Encamp s’ha decidit adequar l’aparcament del Funicamp amb 5 punts, per a totes les persones que hi accedeixin amb vehicles des de l’avinguda François Mitterrand. Un altre punt s’ubicarà a la recepció del Complex Sociocultural i Esportiu per als vianants. Al Pas de la Casa, finalment, la planta 0 de l’aparcament del Bullidor comptarà amb un punt per a vehicles, mentre que la recepció del Centre Esportiu atendrà a totes les persones que hi arribin a peu.