La tecnologia que va arribar per quedar-se

El 5G suposa una autèntica revolució en el món de les telecomunicacions. La tecnologia successora del 4G està generant grans rebomboris i discrepàncies arreu del món. Des del 2019 ha començat a fer els seus primers passos, sent Corea del Sud un dels primers països a posar-la en marxa. Segons els experts, el 5G serà cent vegades més veloç que la xarxa actual, 4G. Però què hi ha al darrere de tots aquests canvis? En què ens modifica la vida? Quins són els interessos econòmics que amaga? Quins països estan a l’avantguarda? No et preocupis, aquí t’expliquem totes aquestes qüestions.

 Primer hem de saber a què es fa referència quan parlem de 5G. El 5G no és més que la sigla utilitzada per a definir a la cinquena generació de tecnologies i estàndards de comunicació sense fil. Implica una evolució en la manera de navegar per internet, ja que la velocitat és molt més gran que l’actual. Es parla d’una velocitat de descàrrega de 20 gigues per segon. És a dir, que per a nosaltres, com a usuaris la cinquena generació, portarà grans beneficis. Ens permetrà descarregar una pel·lícula en molt pocs segons, reduint d’aquesta manera el període de latència, que és la capacitat de la xarxa per a donar resposta a una petició. En poques paraules, es podran enviar i rebre dades de forma gairebé instantània. Un altre dels beneficis està vinculat a l’estalvi de la bateria, el qual és possible perquè la tecnologia 5G deixa que sigui la infraestructura 4G la que funcioni, romanent inactiva fins que l’usuari sol·liciti processos que exigeixin velocitats més ràpides. Finalment, un altre avantatge que ofereix la successora del 4 G està relacionada amb la capacitat de cobertura, fins i tot en aglomeracions. La infraestructura del 5G permet que més dispositius estiguin connectats al mateix temps. Podria suportar la connexió simultània de més d’un milió de dispositius per quilòmetre quadrat.

Els experts afirmen que una vegada que es posi en marxa a tot el món, les connexions globals a internet es triplicaran. Amb el pas del temps, tota l’activitat econòmica es veurà influïda per les noves infraestructures 5G, accelerant la transformació digital de les empreses i, en conseqüència, la quarta revolució industrial. Són diversos els sectors que es transformaran amb l’arribada del 5 G, com ara la indústria de l’automoció, el transport i la distribució, així com les xarxes d’infraestructures i la sanitat.

És una xarxa construïda per a servir als sensors, robots, vehicles autònoms i altres dispositius que s’alimentaran contínuament de grans quantitats de dades entre si. Permetrà a les fàbriques, comerços, grans construccions, i fins i tot ciutats senceres, funcionar amb menys intervenció humana. Cada vegada serà major l’ús de les eines de realitat virtual i intel·ligència artificial. Camions i cotxes sense conductor, edificis i ciutats “intel·ligents” i intervencions mèdiques a distància, són algunes de les innovacions possibles gràcies a la 5G. No obstant això, són moltes les controvèrsies que s’han entreteixit en relació amb aquesta nova tecnologia i els perills que existeixen al seu voltant.

És perillós el 5G per a la nostra salut?

 La preocupació per la implementació del 5G és causada pels nivells de radiació electromagnètica necessaris per a fer funcionar les infraestructures de la xarxa. Les ones de freqüència utilitzades pel 5G tenen un abast més curt que en els sistemes anteriors. Això significa que es necessiten més antenes, més pròximes al sòl, la qual cosa genera un debat entre el benefici de les telecomunicacions i els problemes de salut que poden derivar de les torres de telecomunicacions i les ones que emeten.

 Què diu l’OMS?

 L’OMS adverteix que, fins al moment, les recerques realitzades no llancen resultats negatius per a la salut, no obstant això, continuaran investigant els perills d’exposició a radiofreqüències, que es publicaran en un informe previst per al 2022.

“Fins avui, i després de moltes recerques realitzades, no s’ha relacionat causalment cap efecte advers per a la salut amb l’exposició a tecnologies sense fils. Les conclusions relacionades amb la salut s’extreuen d’estudis realitzats en tot l’espectre de radi, però, fins ara, només s’han dut a terme uns pocs estudis en les freqüències que ha d’utilitzar 5G. L’escalfament de teixits és el principal mecanisme d’interacció entre els camps de radiofreqüència i el cos humà. Els nivells d’exposició a la radiofreqüència de les tecnologies actuals donen com a resultat un augment de temperatura insignificant en el cos humà. A mesura que augmenta la freqüència, hi ha menys penetració en els teixits corporals i l’absorció de l’energia es limita més a la superfície del cos (pell i ulls). Sempre que l’exposició general es mantingui per sota de les pautes internacionals, no s’anticipen conseqüències per a la salut pública” explica l’informe emès per l’OMS al febrer d’enguany a través de la seva pàgina oficial.

 Dues potències mundials enfrontades pel 5G

 La Guerra Freda del segle XXI és una disputa pel control de la tecnologia del 5G, que permetrà una interconnexió entre màquines i persones com mai abans s’hagi vist en la història. Els Estats Units i la Xina s’enfronten pel lideratge d’aquesta quarta revolució industrial, que determinarà com serà la potència preponderant dels pròxims 50 anys.

La disputa per la corona en la batalla tecnològica pel 5G i els seus negocis derivats, l’encapçalen els Estats Units i la Xina, amb Huawei i Google com a punters. Per la seva part, la Xina està operant en tots els fronts per mostrar que està a l’avantguarda. La companyia xinesa Huawei aspira a cobrir bona part del mercat, per tal motiu els Estats Units estan alerta de cada pas realitzat pel país asiàtic. El nerviosisme per la tecnologia xinesa existeix des de fa un temps als Estats Units, alimentat pel temor que els xinesos puguin “interferir” en les xarxes de telecomunicacions i informàtiques, als serveis de seguretat del país, interceptant comunicacions militars, governamentals i corporatives.

Dins d’aquesta guerra tecnològica hi ha tres batalles claus. D’una banda, proporcionar l’equip amb el qual es construeixen les noves xarxes; d’altra banda, desplegar els serveis que inclou els nusos de connexió i encaminadors; i finalment, el desenvolupament de tot el paquet: el programari, els dispositius, els serveis i els processos industrials. El tercer punt és el que porta els principals beneficis econòmics per a totes dues potències. En l’actualitat tres grans competidors en l’àmbit internacional estan en condicions de construir les xarxes 5G: la Xina, els Estats Units i Corea del Sud. La Xina és la que va a l’avantguarda, ja que compta amb finançament propi per a emprendre el desenvolupament del 5G. No obstant això, els Estats Units es manté primera en la cerca de formes innovadores per a fer que el Big Data funcioni per a les empreses i els consumidors, gràcies als gegants de la tecnologia com Google i Amazon, que inverteixen milions de dòlars en recerca.

Els anteriors punts faran que la inversió en 5G augmenti en gran manera en molt poc temps, en una època en la qual les armes més poderoses, a més de les nuclears estan controlades des del ciberespai. Per aquest motiu, el país que domini la xarxa 5G obtindrà importants beneficis no només econòmics, sinó d’intel·ligència i militar, durant gran part d’aquest segle. S’espera que les aplicacions de 5G generin 4 bilions de dòlars, a escala mundial, en els dos primers anys.

Països que ja tenen 5G

Corea del Sud

S’ha consagrat com un dels primers països del món a implantar el 5G, concretament, des d’abril de 20119, mitjançant les operadores KT i SK Telecom, donant cobertura inicialment a ciutats com Seül i altres 85 més. Per a realitzar el llançament es va promocionar el Samsung Galaxy S10 5G amb interessants tarifes amb trànsit de dades il·limitat.

Suïssa

Els encarregats de portar la tecnologia 5G, a l’abril de l’any 2019, a 428 ciutats, van ser els operadors Swisscom i Sunrise, sota la modalitat de trànsit de dades il·limitat, però amb velocitat restringida a 100 Gbps, per 80 francs suïssos i de 2Gbps per 200 francs.

Emirats Àrabs

Des del maig de 2019, l’operador Etisalat ha estat l’encarregat de desplegar el 5G per a donar cobertura a les ciutats de Dubai, Abu Dhabi i Sarja, entre altres.

Finlàndia

Ja són 20 ciutats que compten amb la tecnologia 5G, des de maig 2019, de la mà de l’operador Elisa.

Regne Unit

El 5G va arribar el juny de 2019. Actualment, el 5G és present a més de 70 poblacions, gràcies a l’operador EE.

Espanya – Itàlia

La companyia Vodafone ha desplegat la tecnologia 5G, a Espanya, almenys en 15 ciutats, des de mitjans del 2019. Mentre que, a Itàlia, va aconseguir més de 30 ciutats entre les quals s’inclou Roma, Milà o Torí, entre altres. El seu objectiu és arribar a 100 ciutats.

Alemanya

Vodafone és el primer operador que ofereix el 5G, des de juny del 2019, i és present a 50 ciutats.

El Japó

NTT Docomo va encendre el 5G a la ciutat de Sapporo, el setembre de 2019.

Irlanda

El 5G va arribar a 10 ciutats, per primera vegada, el 24 d’octubre de 2019.

La Xina

Des de novembre de 2019, 50 ciutats del país, entre les quals s’inclouen Pequín, Xangai, Guangzhou, Shenzhen, Hangzhou, Nanjing, Tianjin, Wuhan, Jinan o Zhengzhou, entre altres, que disposen d’aquesta tecnologia de 5a generació.

Romania

Orange va ser l’encarregat de fer arribar la primera xarxa 5G a Romania, el mes de novembre del 2019, a tres ciutats com ara Bucarest, Cluj-Napoca i Iasi, sense que de moment s’hagi incrementat el nombre de ciutats amb 5G.

Suècia

Només està disponible a Estocolm, des del desembre de 2019, a través de Telenor.

Els Estats Units

A aquest país va arribar el 6 de desembre del 2019, amb una cobertura de 200 milions de persones, repartides per més de 5.000 ciutats. T-Mobile

Canadà-Àustria

Aquests dos països compten amb la tecnologia 5G des de començaments del 2020.

Tailàndia – Bèlgica

Al país tailandès va arribar el març d’enguany, mentre que, a Bèlgica va ser durant el mes d’abril de l’any en curs.

Quan arribarà el 5G a Andorra?

Es calcula que la tecnologia 5G veurà la llum al país, l’any 2022, i suposarà una inversió al voltant de cinc milions d’euros. No obstant això, Jordi Nadal, director de la companyia d’Andorra Telecom ha informat recentment que en l’actualitat no hi ha aplicacions que requereixin el 5G per a operar.