ATIDA, quan la vida és el millor donatiu
L’ONG ATIDA lluita per crear consciència sobre els beneficis de la donació d’òrgans, un acte tan generós que permet salvar milers de vides.
L’Associació de Trasplantats i Donants d’Andorra (ATIDA) va néixer l’any 2016, amb la convicció ferma de donar suport a aquelles persones que necessitin un trasplantament d’òrgan per viure. Sense ànim de lucre, ATIDA va assolir una posició de rellevància molt important al nostre país, no només pel factor social de la seva tasca, sinó també per la participació activa en la desmitificació que envolta la donació d’òrgans des del punt de vista mèdic.
Per ATIDA, la sensibilització de l’opinió pública sobre la necessitat de donar òrgans i teixits, és una tasca primordial; ja que, segons xifres oficials de l’Administració de Recursos i Serveis de Salut dels Estats Units (HRSA, per les seves sigles en anglès), cada 10 minuts se suma una nova persona a la llista d’espera de trasplantaments, mentre que altres 20 persones moren diàriament a l’espera d’un òrgan compatible.
Aquesta és una realitat que el Govern d’Andorra ha sabut reconèixer, a través de la Llei d’Òrgans, Cèl·lules, Teixits i Sang, aprovada gairebé per unanimitat el desembre de 2018, que estableix que cada difunt és un donant d’òrgans per defecte, sempre que no hi hagi manifestat el contrari, mitjançant el Document de Voluntats Anticipades (DVA). Tot i que encara hi ha altres detalls per profunditzar, la llei representa un canvi positiu en els assumptes de salut pública.
Les persones vives també poden donar òrgans com ara un ronyó, un pulmó o una part del fetge, del pàncrees o de l’intestí. Els adults saludables, d’entre 18 i 60 anys, són bons candidats per a donar cèl·lules mare a través de medul·la òssia o les cèl·lules mare del cordó umbilical i la sang perifèrica. Els avanços tecnològics fan possible que els procediments siguin cada vegada més segurs, i ATIDA posa al teu abast diferents canals per aclarir tota mena de dubtes sobre aquesta forma tan lloable de regalar segones oportunitats.