El ministeri d’Educació va anunciar les mesures que afecten els estudiants
Ahir a la tarda, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va fer oficial la suspensió de les Proves Oficials de Batxillerat (POB), les Proves Oficials de Batxillerat Professional (POBPRO) i els Diplomes d’Ensenyament Professional (DEP). Així mateix, es va referir a diferents altres vessants relacionats amb el calendari escolar i el sistema educatiu nacional.
Fotos: SFGA/CEsteve
Un dels principals reptes que ha d’afrontar el Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, durant el desenvolupament de la crisi sanitària causada per la Covid-19, és planificar un programa d’ensenyament que pugui prevenir un escenari de relativa incertesa davant la qüestió que tothom es fa: quan tornarem a la normalitat? Aquesta pregunta la va respondre parcialment el Cap de Govern, Xavier Espot, en la seva darrera al·locució. Va expressar que, com a molt aviat l’1 de juny, el país pugui reprendre gairebé la totalitat de les activitats, sempre que la situació sanitària ho permeti, i mentre això no comporti un risc de rebrot del coronavirus. En aquest sentit, Ester Vilarrubla, màxima responsable de l’àrea educativa del Principat, va informar de les diferents mesures adoptades pel ministeri que encapçala.
Davant aquest escenari que impossibilita el retorn immediat a les escoles, va anunciar oficialment la suspensió de la convocatòria per al 2020 de les Proves Oficials de Batxillerat (POB), ja que “pensem que, per la situació que estan travessant els nostres alumnes (…), no tenim el marge de temps perquè ells desenvolupen els exàmens amb la millor qualitat possible”, per la qual cosa, el sistema educatiu andorrà tindrà en consideració els resultats acadèmics assolits fins al tercer semestre per atorgar el títol de batxillerat. Es mantenen com a requisits per a l’obtenció d’aquest títol, que l’estudiant hi hagi completat el treball de recerca, el projecte d’acció i servei, així com el compliment del 50% de les competències desenvolupades. “Hem de remarcar que aquest curs no s’ha acabat ara. Més que mai els alumnes necessiten seguir preparant-se pel seu futur, tant per accedir a estudis superiors o per a entrar a universitats i centres de formació professional”, va explicar.
Les Proves Oficials de Batxillerat Professional (POBPRO) també queden suspeses, però les seves pràctiques encara es mantenen com a requisit. Pel que fa als alumnes dels Diplomes d’Ensenyament Professional (DEP), igualment aplica la suspensió de les proves certificadores i es tindrà en compte l’avaluació continuada. Els candidats lliures de POB i POBPRO sí que han d’aplicar, però, a les proves oficials en no tenir avaluació continuada; aquesta tindria lloc a principis de juny.
El calendari escolar no patirà cap modificació, al menys de manera momentània. Les activitats lectives s’oferiran de manera virtual i es reprendran les activitats a partir de l’1 de juny, si la crisi sanitària evoluciona favorablement i ho permet, amb previsió de cloenda per a finals del mateix mes. “Això no vol dir, en cap cas, que durant l’estiu no farem res. Però pensem que l’estiu no ha de ser curs escolar. Necessitem un temps perquè tots recuperem el nostre benestar i poder pensar en altres fórmules”, va matissar.
La tecnologia al servei de l’educació
La ministra Vilarrubla va indicar que, amb el propòsit de donar continuïtat al procés d’aprenentatge dels nens i joves d’Andorra, les autoritats ministerials van aprovar un programa de préstec de 270 tauletes a aquells estudiants quina situació ho requerís. Andorra Telecom ha estat part fonamental d’aquest programa, ja que ha facilitat l’accés a internet de manera gratuïta a 67 famílies del país. “Podem dir que aquesta bretxa tecnològica, que a alguns països és més difícil de solucionar, l’hem pogut resoldre molt ràpidament, potser per la nostra petitesa i també perquè hem fet molts esforços en aquesta matèria”, va expressar.
Durant la seva presentació, també va fer referència a la importància del benestar emocional en el procés d’aprenentatge, per la qual cosa, amb el suport tècnic d’Andorra Telecom i l’assessorament professional del Col·legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra (Copsia), han impulsat l’app B-resol, per oferir ajuda psicològica als joves que pateixin d’assetjament, tant físic com cibernètic, o quadres d’angoixa o ansietat. “Fins aquest moment, hem rebut cinc alertes. Volem recordar que aquesta eina està a disposició de tots els que ho necessitin”, va estendre.
Igualment, la ministra va recordar la disponibilitat del lloc web www.infoeducacio.ad, el qual va ser anunciat el passat 10 d’abril pel ministre portaveu Eric Jover. Aquest portal serveix com a biblioteca de tots els continguts educatius que els alumnes podran fer servir durant l’any escolar, de manera que ells i les seves famílies o tutors tinguin eines suficients per abordar el present cicle acadèmic.
Altres serveis que es veuen afectats
Els menjadors escolars són un altre tema que preocupaven als pares i tutors del Principat, quina inquietud va ser transmesa a les autoritats. Sobre aquest punt, la ministra Vilarrubla va expressar que, des del Ministeri, van contactar als responsables corresponents per a gestionar la suspensió del cobrament d’aquest servei. D’altra banda, les entitats gestores hauran de retornar els imports rebuts per concepte de beques de menjador escolar, fins que es reprengui la normalitat.
Les preinscripcions per al nou cicle escolar es van obrir el passat 1 de juliol i, en la mateixa línia, Vilarrubla va anunciar que ahir, dia 20 d’abril, es van obrir les preinscripcions per a la Formació Professional (FP), també de manera telemàtica. Pel que fa als serveis de transport escolar i els programes de beques del cicle 2020-2021, l’obertura dels processos s’obriran “pròximament, intentant seguir els calendaris que es tenien en cada curs escolar”.