La nova Joieria Berna
Amb més de 175 anys d’història i d’experiència com a rellotgers, Berna s’ha guanyat a pes un lloc de privilegi entre les rellotgeries i joieries més importants al Principat d’Andorra. L’any 1845 va començar l’activitat en el sector aquesta nissaga d’emprenedors, però no va ser fins al 1950 que ho van fer al Principat d’Andorra.
Van ser l’Antoni Pons Solé i la Pepita Solans Viladrich, eren temps difícils, però la il·lusió i les ganes de triomfar els hi van permetre obrir-se camí en un mercat aleshores complicat, perquè gairebé no existia. Així va ser com van començar a fer sòlids els fonaments del que és avui en dia un referent de la rellotgeria, amb les millors marques del mercat. Amb ells va començar la primera generació, però encara vindria una segona, amb l’Antoni Pons i una tercera, amb els germans Antoni Pons Ayerbe i David Pons Ayerbe, que han sabut, no només mantenir el negoci durant tants anys, sinó que l’han fet créixer fins a convertir-lo en un grup de negoci molt sòlid i un referent al Principat d’Andorra.
Valors com ara l’honestedat, han estat clau per a poder aconseguir marques tan importants com ara Rolex o Patek Philippe, entre altres, uns segells que acostumen a aplicar uns estàndards d’exigència molt rigorosos i que obliga a tot el personal de Berna a realitzar formacions continuades, per a poder oferir el millor servei a uns clients que han pogut fidelitzar al llarg dels anys i que aprecien, no només les excel·lents marques que poden oferir els diferents establiments de la família Pons, com ara Geneve, Hvungari o Berna, sinó també l’impecable servei amb el qual assessoren i mimen als seus clients.
Però amb Berna, la botiga que dirigeix l’Antoni Pons Ayerbe, no n’hi havia prou amb tot el potencial que podien oferir als clients, l’objectiu era aconseguir l’excel·lència i, per assolir una fita tan important com aquesta, feia falta una reforma considerable. Una vegada van prendre la decisió, la maquinària es va posar en marxa i, tant la família, com els diferents professionals de les marques i el personal de confiança de la propietat, es van posar mans a l’obra per a començar a crear un espai que pogués oferir una imatge a l’altura de les marques que representen, així com un servei, a l’altura del que es mereixen els seus clients.
La reforma ha estat tan important que es va haver de tirar a terra l’edifici vell per a fer un de nou i, després de molts projectes, al final es van decidir per la realització d’un establiment amb un doble espai, que pogués diferenciar les dues marques més punteres, així com comunicar les dues botigues de la propietat, la del costat i la nova. Després de tenir clara la idea, el més important era coordinar els diferents facultatius que aportava cada marca, com ara l’Estudi Ripollés (Rolex), Principia Design (Patek Philippe) i l’Estudi ARTquitectura, de Turi Riberaygua, que va ser l’encarregat de dissenyar tot l’edifici i de coordinar i dirigir tot el que no tenia relació directa amb la imatge de les marques. Per altra banda, Construccions Modernes va ser l’empresa encarregada de construir aquest disseny i fer-lo realitat.
Finalment, i després de tres intensos mesos de feina, la nova Berna ja és una realitat, amb dues plantes que ofereixen uns serveis molt diferenciats. La planta baixa, amb dues àrees molt definides, una per a Rolex i una altra per a Patek Philippe, on el client pot gaudir d’un ambient molt modern, amb detalls característics de cada marca, però amb un mur d’aigua únic i dissenyat exclusivament per a Berna per la prestigiosa marca francesa Espace d’eau, així com una espectacular làmpada, imitant les estalactites, que també es va fabricar exclusivament per a la botiga andorrana per una empresa txeca. Detalls perfectament i harmoniosament conjuntats que no passen desapercebuts per als visitants a la botiga, que ara podran gaudir de molt més espai dedicat exclusivament a aquestes dues marques, ja que la resta estan concentrades en l’altre edifici del costat.
Però, el client encara podrà gaudir de moltes més comoditats i es trobarà com a casa, mentre es pot decidir per una de les exclusives peces de Berna, ja que la primera planta ha estat concebuda com a un gran saló, on no falten detalls tan importants com ara una llar de foc, de l’empresa andorrana iFoc, que ofereix un foc elèctric de baix consum, que no fa malbé la fusta ni necessita sortida de fums. Tampoc falten un bar, butaques, i tot el necessari perquè el client es trobi molt a gust en un ambient envoltat de fustes nobles, que li donen més calidesa a l’entorn. També la pedra, que ha col·locat Construccions Ramilo, una a una, li dona un aire molt andorrà.
Per tant, podem dir que la nova Berna és quelcom més que una botiga, és un espai on el client podrà trobar les millors marques del mercat, en un ambient exclusiu i molt diferent de la resta de botigues de Rolex, amb totes les comoditats i amb la millor atenció per part dels seus professionals. Tota una declaració d’intencions que eleva el nivell de l’Avinguda Meritxell i del país, a un esglaó més alt dins dels productes de qualitat, i que ha estat possible gràcies a les empreses anteriorment esmentades, sense oblidar-nos de JJT Enginyeria, encapçalada per Javier Jiménez; Jocor, que ha estat l’encarregada de la climatització; Placodesign, que s’ha fet càrrec de la col·locació de les plaques de guix i aïllants, a les parets i al sotre; Cristalleries Nou Estil, que ha facilitat els vitralls de l’entrada i de l’altell; i Toldecor, encarregada de les persianes de la façana, de la pantalla publicitària de LED i de diferents treballs amb vinil.