La Gala Pere Valls torna amb una emotiva projecció

El passat 27 de setembre, el Centre de Congressos d’Andorra la Vella va ser l’escenari de la 4a edició de la Gala Pere Valls, una activitat de conscienciació a favor de les persones que pateixen Alzheimer. Com a part de l’esdeveniment, s’hi va projectar el documental de l’associació ‘Recuérdame. El Principio de la desconexión’.

Fotos: César De Pablos

Finalment la pandèmia va donar la treva que necessitava l’Associació Andorrana per la Malaltia de l’Alzheimer (AAMA) per a celebrar la Gala Pere Valls, cita que des del 2019 no s’havia pogut realitzar, però que, enguany, es va poder recuperar.

L’activitat va girar al voltant de la presentació del documental que l’associació ‘Recuérdame. El principio de la desconexión’ va preparar, amb imatges molt personals de la transició de la mare del Jose Codina Casanovas, president de l’associació, per culpa d’aquesta malaltia. “Vam travessar totes les fases que comporta una situació com aquesta: confusió emocional, incredulitat, ràbia, adaptacions a l’habitatge i nits sense dormir fins al dia de la seva defunció. Però, d’aquesta experiència, havíem de treure quelcom positiu que pogués ajudar altres pacients i cuidadors”, va revelar Codina, sobre el treball audiovisual que, a banda d’exhibir-se al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, també s’ha deixat veure a festivals de cine i diferents ajuntaments d’Espanya.

Durant la gala, la Montse Valls, presidenta de l’AAMA, va reflexionar sobre la duresa dels temps en pandèmia per a les persones amb Alzheimer i les seves famílies, que, en un context de contacte personal reduït, s’hagin produït retrocessos considerables en l’estat dels pacients. No obstant això, Valls va reconèixer que “la prioritat era salvar vides” i va agrair tot l’esforç als responsables de les residències del país, al personal sanitari i del Govern d’Andorra, per millorar les condicions d’aquestes persones encara que el context no fos del tot favorable.

Valls també va aprofundir en les diferents tasques que l’AAMA desenvolupa a favor dels pacients d’Alzheimer i els seus cercles més pròxims, que comporta des de l’assistència psicològica, “per a afrontar aquesta malaltia que els arriba a casa”, i la recomanació de centres especialitzats on puguin trobar les atencions que necessiten, fins a l’organització de grups de suport on els afectats tinguin la possibilitat de compartir les seves experiències.

Un ferm compromís

El 2018, el músic andorrà Quim Salvat va estrenar el videoclip ’21.7’, en què es posava en la pell d’una persona amb Alzheimer. Des d’aquell moment, en què el cantautor ja es mostrava sensibilitzat per la causa, es va comprometre a donar els ingressos generats amb aquesta producció a l’associació que presideix Montse Valls.

Aquest 2022, Salvat va tornar a l’escenari de la Gala Pere Valls, no només per cantar i delectar els espectadors amb un tema de consciència i sensibilització, sinó que també va complir amb la seva paraula i va fer entrega dels diners recaptats a l’AAMA.