La Covid-19 també ha afectat al sector tabaquer

Durant els últims segles, el tabac ha estat una font important de riquesa al país i el principal motor de l’agricultura. El seu conreu es va convertir en una de les principals activitats econòmiques d’Andorra, però actualment i a causa dels impostos, taxes i, fins i tot, a la Covid-19, aquesta activitat s’ha vist força afectada i N’ha sortit perjudicada.

Fotos: Arxiu Nacional / César Vidal
UNA MICA D’HISTÒRIA

Va ser cap al s. XVII i gràcies a la indústria del tabac que Andorra es va convertir en un país ric, evolucionant d’una economia rural que es basava, fins llavors i majoritàriament, en la ramaderia. S’ha de tenir en compte, però, que en els seus inicis era una activitat marginal dins l’economia andorrana: els pagesos l’utilitzaven per a l’autoabastiment i el comerç intern de la fulla dessecada.

El creixement d’aquesta activitat va anar lligat a la instauració del monopoli estatal del tabac a Espanya i França. Aquest fet va provocar que el contraban d’aquest producte es convertís en un bon negoci, i per això molts pagesos per començar a conrear-lo. És per aquest motiu que el tabac no va tardar a generalitzar-se com la nova font d’ingressos per a les economies domèstiques.

No va ser a principis del s. XX i amb l’arribada de la crisi, que el tabac es va convertir en una bona alternativa econòmica. Andorra patia a causa del gran creixement industrial dels països veïns, i això va implicar que la ramaderia i l’agricultura d’autoabastiment no fossin prou rendibles i s’haguessin d’anar substituint i abandonant per altres activitats. El tabac, en canvi, es podia conrear de forma lliure, i això va propiciar el sorgiment de petits tallers.

La Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial van ser el detonant de l’augment de la demanda de tabac andorrà i, en conseqüència, de la creació de les primeres fàbriques que es dedicaven exclusivament a aquest producte. La crisi, doncs, va anar quedant enrere i va donar pas a la transformació de l’estructura econòmica i social del país. Així i tot, no va ser fins als anys 70 que la indústria tabaquera andorrana va ser la protagonista de grans beneficis. Avui en dia, però, l’augment de taxes i la disminució de vendes han fet plantejar-se nous reptes i incògnites sobre el futur d’aquesta indústria a Andorra. I ha sigut dins aquest context que ha arribat la Covid-19, contribuint també a perjudicar el sector.

 

“L’APRA i l’AFPTA van decidir ajornar la collita de tabac per culpa de la necessària implementació de les mesures sanitàries”.

 

S’AJORNA LA COLLITA DE TABAC

A finals de març, l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) i l’Associació de Fabricants de Productes de Tabac d’Andorra (AFPTA) van decidir ajornar la collita de tabac a causa de la necessària implementació de les mesures sanitàries. Això, a la vegada, va perjudicar la qualitat de la producció, sense deixar de banda els colliters i productors, que també van veure afectades les seves activitats diàries. Parlem amb un productor local i ens explica que: “El tabac té un procés. Si es tarda fermenta i no té la qualitat corresponent per ser exportat.”

ES CREMA L’ÚLTIMA RECOL·LECTA DE TABAC

Ja a finals d’abril, un mes després de prendre la decisió d’ajornar la collita, l’APRA i l’AFPTA van decidir cremar l’última recol·lecta de tabac. Aquesta decisió es va prendre tenint en compte que el producte no es podia exportar ni transportar a Gran Canària, a França i a Itàlia. A més a més, tampoc va tenir ofertes de compra, fet que va comportar que entre una cosa i l’altra es quedés sense sortida comercial. És per això que ambdues associacions van arribar a l’acord de cremar-lo al Centre de tractament de residus de la Comella, tot i que les dates concretes encara no s’han decidit. El mateix productor local ens confirma la crema i afegeix: “De moment ni s’ha cremat, ni l’hem cobrat, ni en sabem res.” Així i tot, es manté optimista envers el nou cultiu: “La nova collita és una incertesa total i segur que portarà molts problemes, però tirarà endavant.”

El productor aclareix que ni ell ni cap dels artífexs de tabac del país, en contra del que es creu, no reben ni rebran cap ajuda per part de Govern durant aquesta crisi, ja que “Les ajudes que dona Govern als pagesos són per la ramaderia, no pas pel cultiu de tabac. S’ha de saber que el 33% del pressupost d’Andorra és d’impostos del tabac, i normalment se’n recaptaven 16 milions d’euros anuals, per això ara i amb el tancament de les fronteres, Govern és un altre perjudicat. També afegeix que: “Nosaltres tenim un acord amb els fabricants, i cobrem d’ells directament del que produïm. Com més tabac, més beneficis. Anem al dia, i aquest any, per descomptat, que hi perdrem. Com a mínim un 60% del que vam cobrar l’any passat.”

“Durant el mes d’abril el tabac va recaptar uns 5,5 milions d’euros a la frontera”.

També parlem amb Lluís Baró, ramader oví del país, i ens diu que “la Covid-19 ho ha tirat tot enlaire, i no només el tabac, sinó l’economia del país. Però tornant al tabac, el problema que tenim avui en dia és que, si no tenim turistes, no venem. Si no venem, no ens compren la producció  i, si ens la compren, és a un preu mínim que no ens dona per viure. Per tant, és un gos que és mossega la cua. A part, també es van fer uns contingents de tabac, amb uns quilos, per fer-ne una reducció, i no sé com acabarà tot això, però no gaire bé.”

ALTERNATIVES AL CULTIU DEL TABAC?

Tot i això, durant el mes d’abril el tabac va recaptar uns 5,5 milions d’euros a la frontera, segons el Ministeri de Finances d’Andorra. A més a més, hi poden haver altres alternatives de cultiu que, s’estan estudiant fomentar al país des de febrer, com per exemple el cànnabis terapèutic per a fins medicinals, ja que aquesta planta té diversos components químics, com el cannabidiol (CBD) i el tetrahidrocannabinol (THC) que tenen efectes ansiolítics i relaxants i que provoquen les alteracions psicoactives. Tot i això, el productor local ha expressat sincerament que s’oposa al cultiu de cànnabis terapèutic: “No pot ser que un país on aquest tema estigui tan restringit, això pugui funcionar. Jo crec que no hi ha cap alternativa al tabac perquè és un producte molt ben pagat i forma part de la història del país.”

Lluís Baró també opina que “(…) hi hauria altres sistemes d’agricultura millors que aquest per viure, com per exemple el fet que la majoria dels agricultors poguessin tenir 10 o 15 ovelles i 10 o 15 corders, un fet que també incrementaria la producció de carn de qualitat. Si tens ramat, els camps estan cuidats i arreglats. De l’altra manera, només tens la producció d’aquell camp i res més.”