La Bruixeria arriba a la parròquia laurediana
Del 18 de setembre al 4 de novembre, Sant Julià de Lòria acull la 2a edició de les Jornades de Bruixeria, que arriben amb un ampli ventall d’activitats. L’expert en història, Pau Castell, va donar el tret de sortida al cicle, recordant que el territori andorrà va ser un dels epicentres de la cacera de bruixes als Pirineus, entre els segles XV i XVII.
Fotos: Xavi Pujol
Castell va assegurar que Andorra és un espai privilegiat per estudiar el fenomen per l’important volum documental amb el qual compta. La realització de la seva tesi doctoral li ha permès documentar fins a 180 dones, que van ser assenyales com a bruixes, de les quals no totes van ser jutjades o condemnades a mort. La història va remarcar que, generalment, l’acusació era dels veïns i es feien sobretot, en moments molt específics com epidèmies o fenòmens meteorològics que causaven estralls en les collites, per exemple.
Amaia Nausia Pimoulier, professora associada d’història Moderna a la Universitat Nafarroako Unibertsitate Publikoa (Espanya) i responsable de projectes a la Sociedad de Estudios Vascos, també va participar al certamen amb la ponència ‘Sorginak! La caza de brujas en Navarra, del mito a la realidad històrica’, on va parlar sobre la construcció del mite de la bruixa i la imatge que s’ha generat al voltant d’aquest personatge.
Enguany, les segones Jornades de Bruixeria s’han dividit en diferents blocs. El primer va ser destinat a l’acadèmic i literari, que va incloure la conferència de Paul Castell Granados, organitzada per l’Arxiu Nacional d’Andorra i de la professora d’història Moderna, Amaia Nausia Pimoulier. També ha comptat amb la col·laboració de diferents autors i il·lustradors que van venir a presentar els seus treballs, com ara Joan de Déu Prats, autor de ‘El gran llibre de les bruixes catalanes’; Daniel Rangil i Brunet, autor ‘Mitologia dels Països Catalans’ i la il·lustradora, Laia Baldevey. L’actriu Maider Galarza Peña va ser l’encarregada d’oferir l’experiència ‘El retorno de la Bruja: diario de transformación’, i amb el taller d’Etnobotànica d’Andorra: remeis d’ús tradicional”, de Canòlich Álvarez Puig i Joan Vallès Xirau, els visitants van poder preparar un remeu d’allò més senzill, tradicional i útil.
Al bloc lúdic i popular, que va arrencar divendres 22 de setembre, amb una passejada per la vila amb ‘Nit de bruixes i llegendes sota la llum de la lluna’, a càrrec de l’Assumpta Mercader, actriu i narradora i amb l’acompanyament dels Pardals que van tocar músiques dels Pirineus i d’Andorra, s’hi va sumar una fira esotèrica, que va comptar amb la presència de tarotistes, grafòlegs i neuròlegs que van omplir de màgia i ocultisme els carrers de Sant Julià de Lòria.
Finalment, a la Sala Sergi Mas, es va dur a terme el bloc cinematogràfic, on es va fer la projecció de la pel·lícula Vredens Dag (DIES IRAE), amb la col·laboració del festival Ull-Nu i tertúlia d’Hèctor Mas, director del festival Ull-Nu, d’Alfons Casal director de cine, de l’Elena Cid directora i guionista i de la Montse Guiu March, gerent de cinemes Guiu de la Seu d’Urgell i directora de la mostra Picurt. També va haver-hi lloc per al cinema intergeneracional amb la col·laboració dels serveis socials i participació Ciutadana amb la pel·lícula “Las bruja”, de Roald Dahl. Com que el bloc s’estén durant tot el mes d’octubre, el dia 9, Júlia Carreras Tort oferirà la xerrada ‘Tort Bruixes i clima al folklore pirinencs’, mentre que la jornada del dissabte 21 d’octubre arribarà amb una proposta de música i dramatització sobre la vida d’una trementinaire.
Dissabte 7 d’octubre, la Sala Sergi Mas serà l’escenari de la visita teatralitzada a l’exposició amb la Sància de Cal Foguetó
.A banda dels blocs, el cartell de les Jornades de Bruixeria també compta amb la xerrada ‘La crema del mai i altres rituals meteorològics’, a càrrec de Joaquim Valera i Robert Lizarte. Dissabte 7 d’octubre, la Sala Sergi Mas serà l’escenari de la visita teatralitzada a l’exposició amb la Sància de Cal Foguetó. Abans que finalitzi el mes, l’espai Sergi Mas, també acollirà el taller ‘Màgia, conjuració climàtica i etnobotànica’, de Júlia Carreras Tort. I, finalment, amb Maider Galarza Peña, i ‘El retorno de la Bruja: diario de transformación’, el cicle arribarà a la seva fi.