‘Jo soc aquell que va matar Franco’ arriba a Escaldes-Engordany de la mà de Joan- Lluís Lluís
L’escriptor rossellonès, Joan- Lluís Lluís va presentar la seva última creació literària ‘Jo soc aquell que va matar Franco’ a la Biblioteca Comunal d’Escaldes-Engordany.
Fotos: Nelly Dedea
El llibre, editat per PROA edicions, va rebre el Premi Sant Jordi de novel·la, l’any 2017, uns dels premis literaris més prestigiosos de la llengua catalana, atorgat per Òmnium Cultural i la Fundació Enciclopèdia Catalana.
A través d’aquesta novel·la, l’autor aborda temes com ara la repressió lingüística que ha patit la llengua catalana i la duresa de la guerra, a través d’una narració en la qual busca transmetre la seva passió per la llengua i la literatura.
Història
El personatge que afirma haver matat Franco, Agustí Vilamat, neix el 1916, en una casa modesta de Solsona. Tot i ser un nen prudent, contemplatiu, perd un ull en un accident absurd. Aviat, gràcies a les revistes infantils que guarda un notari amic de la família, descobreix el gust per la lectura i pels secrets de la llengua, que no l’abandonarà mai. I així, uns anys més tard, baixa a Barcelona a fer de corrector lingüístic de català, poc abans que esclati la guerra. Una guerra que no s’acaba el 1939, perquè Franco, cedint a les pressions de Hitler, declara la guerra als Aliats i travessa els Pirineus. I la primera acció bèl·lica de l’exèrcit franquista, a França, és bombardejar el camp d’Argelers, on ha anat a parar l’Agustí.
L’escriptor va assenyalar que aquest llibre va néixer després de fer una excursió al Canigó, molt abans de pensar que escriuria en català, on va llegir una placa gravada en un monticle que deia: “Malfia’t de la història. Somia-la i refès-la”, paraules de Pere Quart, que va fer servir per al seu llibre. Un concepte que va trobar molt interessant, ja que només la literatura té el poder de canviar els fets del passat.
Biografia
Joan-Lluís Lluís va néixer a Perpinyà l’any 1963. Es va estrenar com a novel·lista l’any 1993, amb ‘Els Ulls de sorra’. Ha publicat nombroses obres com ara ‘El dia de l’ós’ (premi Crexells), ‘Aiguafang’ (premi de la Crítica Serra d’Or), ‘Les cròniques del déu coix’ (premi Lletra d’Or), ‘El navegant’ (premi de la Crítica Serra d’Or); l’assaig pamfletari ‘Conversa amb el meu gos’ sobre França i els francesos, i el joc literari titulat ‘Xocolata desfeta’, entre altres.