(+Fotos) ‘L’art de la paraula’, una nova manera d’entendre la joieria i l’art
La sala del Museu Carmen Thyssen Andorra va obrir, una vegada més, per presentar les conferències ‘L’art fet joia’, a càrrec de la creadora de Shiori, Sílvia Hernández. En aquesta oportunitat, l’activitat va portar per títol ‘L’art de la paraula’.
Fotos: Xavi Pujol/Dona Secret
Després de dues edicions prèvies molt exitoses, ‘L’art fet joia’ en va celebrar una tercera sota el lema ‘L’art de la paraula’, ja que, a banda de mostrar el minuciós procés de la confecció de joies, l’activitat va permetre l’espectador submergir-se en peces literàries narrades per l’actriu Txell Díaz.
D’aquesta manera, els afortunats visitants es van poder emportar una visió única –també podríem dir que més completa– dels contexts històrics, geogràfics, artístics i socials de diferents pintures de l’exposició ‘Made in Paris. La generació de Matisse, Lagar i Foujita’, actualment exhibida pel Museu Carmen Thyssen Andorra.
Art, font d’inspiració
Per descomptat, el públic no va deixar passar l’oportunitat de descobrir peça a peça les obres que donen vida a aquesta exposició. Algunes d’aquestes pintures van servir d’inspiració perquè la Sílvia dissenyés joies per a la nova col·lecció de Shiori.
‘Paisatge al capvespre amb dantzaris’, de Valentín de Zubiaurre, va ser una de les obres escollides per la joiera, “ja que és una referència a la cultura basca i em fa recordar el caliu de la meva terra”. La selecció d’aquest oli sobre tela, ha suposat un pas important per Shiori, ja que, per aquestes joies en concret, el material de base és la plata i l’acer, i no el tradicional xapat d’or de 24 quirats. “És un quadre que vessa masculinitat, amb una paleta de colors freda que calça perfectament amb aquests materials”, va explicar, de forma que aquesta sèrie de joies, en la qual també es fa servir el lapislàtzuli, és perfectament compatible tant per a homes com per a dones.
El pastel ‘Tres amigues’, de Pichot, amb clares referències andaluses, també va despertar la curiositat de la Sílvia que, en veure que les protagonistes no porten arracades, va decidir dissenyar-ne. “He creat tres arracades que compaginen amb la personalitat que he percebut de cadascuna de les protagonistes”, va dir.
Finalment, Shiori va presentar noves peces inspirades en ‘El bany de les nimfes’, d’Antonio Muñoz Degrain, una obra fascinant i misteriosa. “Com que aquesta pintura evoca sensualitat i feminitat, he volgut utilitzar diferents pedres, molt subtils i difícils de treballar, però que, malgrat que petites, són molt poderoses i plenes d’energia com ara l’òpal rosa, i les iolites, entre altres”, va explicar la Sílvia.
Cal destacar que els diferents textos recitats per la Txell Díaz, precisament giren al voltant dels quadres abans citats. Per ordre, l’actriu va recitar textos i poemes de Pio Baroja, Federico García Lorca i Rosa Chacel.