La Covid-19 s’erigeix en l’indesitjable protagonista de les nostres vides
Si el 2020 ha de passar a la història d’Andorra per algun esdeveniment destacat, aquest és, sens dubte, la irrupció de la Covid-19 al nostre país. Aquesta pandèmia, que va tenir el seu origen a la ciutat xinesa de Wuhan, no va trigar gaire a expandir-se arreu del món. A Europa, primer va ser Itàlia, després Espanya i, tot seguit, a la resta de països però, com era d’esperar, Andorra no va ser una excepció i el dia 2 març del 2020 es va haver d’activar el protocol, a causa del primer cas positiu al país. A partir d’aquell moment, la Covid-19 s’ha convertit, gairebé, en l’únic fet desgraciadament destacable d’aquest 2020, però la vida va seguir, lligada a la pandèmia, i els fets es van anar succeint, de manera confusa i amb la incertesa de no saber com i quan acabarà.
Fotos: SFGA/CEsteve · SFGA/JAViladot
Però detallarem algun dels fets més importants que es van produir l’any 2020. El dimarts, dia 17 de març del 2020, el Govern decreta el tancament de totes les activitats, excepte les essencials, així com el confinament dels ciutadans. Cinc dies després, el dia 22 de març del 2020, es produeix la primera mort per Covid-19 al nostre país. El 25 de març s’anuncia l’emissió de deute públic per valor de 125 milions d’euros per a poder fer front a les contingències produïdes per la pandèmia. El 8 d’abril es van incorporar al sistema de salut 39 professionals sanitaris de Cuba, 27 infermers i 12 metges, que van donar suport als professionals del SAAS. El dimecres 15 d’abril del 2020 es van anunciar les primeres excepcions al confinament, permetent fer exercici físic i passejades, a unes hores determinades. El divendres 24 d’abril van arribar els tests d’anticossos, que van permetre fer un cribratge massiu a tots els ciutadans andorrans i treballadors transfronterers. El 29 d’abril, el ministre Jover informa sobre una nova emissió de deute públic, també per valor de 125 milions d’euros.
El dia 25 de maig va suposar un glop d’aire pur per a tots els andorrans, ja que es va anunciar el desconfinament general per al dia 1 de juny, data en la qual es reprenien totes les activitats econòmiques al país. El 6 i el 12 de juny van reobrir les fronteres francesa i espanyola, però la cara amable del relaxament de mesures ocultava una altra molt menys agradable, ja que la crisi produïda per la Covid-19 havia elevat el deute de l’Estat a més de 1.100 milions d’euros i calien mesures urgents. L’entrada al Fons Monetari Internacional (FMI), al Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa (CEB) i al Banc Europeu d’Inversions (BEI), van ser factors determinants per a poder proveir-nos d’ingressos externs.
Mentrestant, la segona onada de la pandèmia ressonava amb intensitat i, malauradament, el dia 8 d’octubre va arribar amb força i es va cobrar la primera víctima d’aquesta nova reaparició del virus. A partir d’aquest moment, més contagis, més morts, nous tancaments de fronteres, noves limitacions d’aforament a tots els sectors i mesures excepcionals, que lluny d’aturar la pandèmia, només va portar incertesa i preocupació a molts sectors econòmics del país. Ara, amb la tercera onada a punt de controlar, els hotels, comerços i estacions d’esquí tancats, i una nova emissió de deute públic internacional, per valor de 500 milions, l’única esperança que ens queda és, que la vacuna arribi d’una vegada per totes, per poder immunitzar la població, i que aquesta pandèmia s’acabi convertit en un mal somni.