Visibilitat i suport vers els afectats per les malalties minoritàries
Aquest vespre s’ha celebrat l’acte commemoratiu del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries, convocat per l’AMMA. La jornada ha comptat amb la participació de l’escriptor i psicòleg Tomàs Navarro, qui ha presentat la conferència ‘Malaltia, resiliència i fortalesa emocional’ a l’Auditori Nacional d’Andorra.
Fotos: César De Pablos
Des del 2020, any del seu naixement, l’Associació de Malalties Minoritàries d’Andorra (AMMA) ha buscat fer més visible la realitat de les persones que pateixen malalties de baixa prevalença, perquè es puguin destinar més recursos i eines per a la investigació d’aquestes patologies.
Aquest 28 de febrer, coincidint amb el Dia Mundial de les Malalties Minoritàries, l’associació, presidida per Mònica Lage, ha celebrat un any més de feina incansable. Enguany, la commemoració ha comptat amb la participació d’un psicòleg i escriptor molt conegut al nostre país, el Tomàs Navarro, qui ha compartit amb el públic algunes eines per a desenvolupar la resiliència i la fortalesa emocional que fan falta per a afrontar de la millor manera la malaltia.
El cap de Govern, Xavier Espot, també ha estat entre els convidats a la jornada i, davant el públic present, ha lloat el compromís i l’esforç de l’AMMA. “Des del Govern, en el lloc que ens pertoca, ens comprometem a avançar en la difusió i a donar-vos tant suport (a l’associació, els pacients i les seves famílies) com calgui, més del que han tingut fins ara”, ha expressat.
Implicació de tothom
Durant l’acte, on també s’ha presentat la nova campanya audiovisual de l’AMMA, s’ha reconegut els guanyadors del 3r Concurs Fotogràfic de les Malalties Minoritàries, que es va realitzar al perfil d’Instagram de l’associació com a una manera de fer més pròxima a la ciutadania aquelles activitats dutes a terme per l’entitat.
La fotografia de la usuària @fatifufatus ha estat la millor valorada, per tant, l’autora s’ha emportat un xec de 60 euros bescanviables al Restaurant Andrea i un clauer d’AMMA. El segon lloc ha estat per a @carlafilipe2013, que també s’ha emportat un clauer de l’associació i un massatge a l’estudi massanenc Amma Massatges. Per la seva banda, @merinieto s’ha fet amb la tercera posició i, a banda del clauer, ha marxat a casa amb un lot de productes de la farmàcia Guitart.
De manera molt especial, l’associació ha volgut posar en relleu el tarannà solidari de l’atleta andorrà Nahuel Carabaña, qui l’any passat va ser premiat pel Comitè Internacional del Fair Play i el Comitè Organitzador dels Campionats d’Europa Munich 2022, pel gest d’esportivitat que va mostrar vers un competidor que es va lesionar durant l’últim tram dels 3.000 m obstacles. Aleshores, el jove esportista va rebre un premi en metàl·lic de 2.022 euros que, posteriorment, va destinar de forma íntegra a l’AMMA. És per aquest motiu que des del si de l’associació es va decidir nomenar Carabaña com el primer membre d’honor de l’entitat.
Com cada any, l’AMMA s’ha sumat a la iniciativa de Rare Disease Day, que, a través de la il·luminació d’un edifici emblemàtic, busca obrir discussions al voltant de les malalties minoritàries per a afavorir la visibilitat sobre aquestes patologies. Enguany, l’edifici escollit ha estat l’Auditori Nacional d’Andorra.