Unicef i Morabanc Andorra, units per la solidaritat i el basquetbol
‘Champions for Unicef’, la cita esportiva benèfica organitzada per Unicef Andorra i l’equip de bàsquet Morabanc Andorra, va aplegar diferents personalitats públiques i estrelles de l’esport; totes elles, unides per l’esperit de solidaritat i la voluntat d’ajudar els nens de Bhutan.
Fotos: César De Pablos
Imaginar un motociclista de MotoGP fent clavats en una cistella de bàsquet, era quelcom gairebé impossible fins al passat 18 de febrer, quan desenes d’atletes i personalitats públiques i polítiques es van aplegar al Pavelló Esportiu del Prat Gran, a Escaldes-Engordany, amb motiu de la celebració dels ‘Champions for Unicef’. L’esdeveniment va permetre recaptar fons per a continuar amb les tasques de desenvolupament i protecció de la infància que Unicef Andorra porta a terme a la nació asiàtica de Bhutan.
El primer partit, els dels ‘Vintage’, es va disputar entre els equips ‘Daga’ i ‘Jakar’, noms corresponents a localitats de Bhutan. La plantilla de ‘Jakar’, conformada per Josep Batalla, Xavier Fernández, Laura Mas, Guillermo Cervera, Xavi Mujal, Diana Lois, Franz Armengol, Justo Ruiz, Christian Fernández, Jordi Vilanova, Chema del Rio i Koldo Álvarez, va fer gala de les seves habilitats sota la direcció tècnica de Carles Farfán. Malgrat els esforços de l’equip, el resultat va ser un empat davant ‘Daga’, l’alineació conformada per Rosa Gili, Guillem Forné, Roger Padreny, Isa Drets, Pere López, Josep Majoral, Carles Flinch, Jordi Farré, Francesc Solana, Gorka Aixàs, Josep Marticella, Pris Torrentbó, Jordi Gallardo, Sònia Bigordà i Òskar Royo, dirigits per Elena Sans.
Si bé l’activitat va estar emmarcada en un objectiu lloable i solidari, molts dels participants no van deixar passar l’oportunitat de manifestar el seu esperit competitiu i esportiu. Justo Ruiz, exfutbolista professional i actual secretari d’Estat d’Esports, va expressar que no es podia “dir que no” a una convocatòria com la del passat 18 de febrer, ja que considera que no hi ha millor manera de donar suport a una causa solidària que a través de l’esport. Just abans de començar el seu partit, va declarar que “l’esperit esportiu no es pot perdre. Ara estem de broma, però estic segur que, quan comenci el partit, algunes persones que conec i jo competirem per guanyar”.
Per a Jordi Gallardo, ministre de Presidència, Economia i Empresa, la societat andorrana sempre demostra el seu compromís amb les iniciatives solidàries, i la resposta del públic davant el ‘Champions for Unicef’ va ser una prova fidel d’aquesta premissa. Fins i tot, Gallardo, qui va admetre que el seu objectiu va ser ajudar, divertir-se i passar-s’ho bé, va coincidir amb Ruiz. “Si el joc va ajustat, segurament intentem guanyar; cada any és igual. Però el més important és gaudir el moment i poder recaptar fons per la causa que motiva aquesta trobada”, va expressar el ministre.
Si parlem de competitivitat i compromís durant el partit dels ‘Vintage’, indubtablement hem de destacar la participació de Laura Mas, cònsol major del Comú d’Encamp, que va deixar-ho tot sobre la pista de bàsquet, en lluitar cada pilota davant rivals com el mateix Jordi Gallardo. “Confesso que soc molt competitiva i que m’agraden molt els esports, sobretot els esports d’equip. Pel que fa al ‘Champions for Unicef’, aquesta és una col·laboració que hauríem de fer més sovint. A banda de passar un bon moment, estem donant suport a accions que són necessàries a la nostra societat”, va destacar, sense tancar la possibilitat de tornar-hi a participar en una pròxima ocasió.
Però el plat fort de la vetllada va ser, sens dubte, el protagonitzat pels jugadors del Morabanc Andorra i la resta d’esportistes destacats del país. Guille Colom, David Jelínek, Bandja Sy i Frantz Massenat, van ser els basquetbolistes que van fer equip amb Pol Espargaró, Ildefons Lima, Ivan Lanza, Margot Llobera, Núria Colell, Maria Moles, Àlex Rius, Juli Sánchez i Marc Abelló, sota el nom de ‘Damphu’ i la direcció tècnica d’Ibon Navarro i Miguel Àngel Rodellar. Els seus rivals, anomenats ‘Chhukha’, van estar encapçalats per Moussa Diagne, Dejan Musli, Jeremy Senglin, Clevin Hannah i David Walker, que van fer bona sinèrgia amb Cristian Espanya, Ludo Clemente, Jorge Dias, Clàudia Guri, Àlex Rins, Bernat Lomero, Mariona Amador, Carola Vila, Mireia Gutiérrez i José Joaquin Rojas. David Eudal i Paco Vázquez van ser els entrenadors.
Malgrat que el resultat també va ser d’empat, el partit va ser realment emocionant. La lluita colze a colze entre els motociclistes Àlex Rins i Pol Espargaró, la velocitat de Margot Llobera, les sorprenents habilitats d’Àlex Rius i l’espectacle dels jugadors del Morabanc Andorra, van fer que els espectadors s’aixequessin dels seus seients. I és que tots ells van ser testimonis d’una jornada inusual però infinitament divertida.
Per a Pol Espargaró, pilot de MotoGP amb el Red Bull KTM Factory Racing Team, va ser una trobada molt especial per poder compartir experiències amb tants esportistes de primer nivell. El motociclista es va sentir tan a gust, que va fer una clavada amb la complicitat de Frantz Massenat, David Jelínek i Bandja Sy, malgrat sentir-se momentàniament intimidat per l’alçada d’aquests atletes. Sobre el seu futur, va expressar que “no em puc queixar, perquè aquest any he fet un pas molt gran endavant i, malgrat que ens falta millorar molt, perquè totes les fàbriques milloren a principi de temporada, trobo que estem millor que l’any passat i ara l’objectiu és entrar al ‘Top 10’. Fins no començar la temporada a Qatar, no sabrem on anirem a parar”.
Moussa Diagne va ser un altre esportista que va captivar el públic amb les seves habilitats, tot i que va confessar haver baixat una mica les revolucions per a afrontar aquest partit. “Avui vam baixar una mica la intensitat, perquè va ser un dia per a gaudir-lo, ja que no tothom s’ho pot permetre”, va admetre entre rialles el basquetbolista d’origen senegalès, que va marxar content per aportar el seu granet de sorra per una causa que, segons la seva opinió, suposa un missatge de solidaritat i igualtat.