Un nou espai per a la Verge de Meritxell de Cepêda
L’artista portuguesa, Margarida Cepêda, va fer el lliurament d’una pintura de la Mare de Déu de Meritxell al Govern d’Andorra, el passat 28 de març. Amb aquesta donació, va voler mostrar l’agraïment al país per haver-li permès desenvolupar la seva carrera artística. L’obra ja havia estat presentada l’any passat a la galeria de l’artista i ara ha quedat instal·lada a la capella de l’Hospital Nostra de Meritxell.
Fotos: Noelia Farias
Durant el seu discurs, Margarida Cepêda va explicar que va arribar a Andorra el febrer de 2019 i que, després de travessar un període molt difícil de la seva vida, va trobar al país un lloc de pau, llibertat i molta bondat. Va ser en aquest context quan l’artista es va inspirar per pintar la imatge de la Mare de Déu de Meritxell, una obra amb la qual volia agrair-li tot el que havia fet per ella i pel seu marit. En aquest sentit, la pintora va manifestar que la devoció a la verge existeix en ella des de fa molts anys. “Des de l’inici de tot aquest procés em va interessar molt especialment la seva història, la seva iconografia, la seva llegenda i els seus atributs”, va afirmar l’artista. Com la imatge original de la verge va desaparèixer en un incendi, ara fa 50 anys, Cepêda va pensar que seria interessant presentar una nova imatge, però aquesta vegada en pintura, i “respectant al màxim els atributs i la iconografia de la figura del segle XII”.
La pintura, de grans dimensions, està inspirada en models reals, nascuts a Andorra, i inclou la gavernera florida en la qual es trobava la imatge original de la Verge de Meritxell. Es tracta d’una figura “naturalment diferent de l’escultura del segle XII”, va destacar Cepêda . De fet, hi ha més de 800 anys de diferència entre la imatge original i la pintura presentada per la resident portuguesa.
Cepêda va confessar que un dels trets de la verge que més li va cridar l’atenció, quan la va pintar, va ser el gest de la seva mà dreta cap a nosaltres. “És una actitud extraordinàriament acollidora i amorosa, que poques vegades es veu en les imatges de la Santíssima Verge, sobretot, en una època tan llunyana. Una actitud que ens toca, que ens marca i ens dona suport en els moments més difícils, que tothom pateix al llarg de la nostra vida”, va reconèixer.
Quant al seu emplaçament, la capella de l’hospital és “un lloc on tothom busca la seva presència maternal, refugi, pau, protecció i oració”, segons Cepêda. Per això, es va mostrar molt satisfeta per l’espai escollit per a la seva obra.
Per la seva banda, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va manifestar que es volia trobar una ubicació conforme a les dimensions del quadre i que fos un lloc on tothom pugui veure, gaudir i conèixer l’obra. “La capella respon a les necessitats d’una obra gran com aquesta”, va assenyalar la ministra.