Un breu respir de la guerra
22 joves ucraïnesos van arribar a territori andorrà per a gaudir d’uns dies de tranquil·litat, lluny del conflicte bèl·lic que assota el seu país. La Creu Roja Andorrana, amfitriona, ha preparat un programa d’activitats que combina l’oci amb una perspectiva socioeducativa i de creació de vincles amb nens i joves d’Andorra.
Fotos: César De Pablos
Pocs som capaços d’imaginar les terribles conseqüències que la guerra russa-ucraïnesa està deixant en els habitants d’ambdós països, sobretot en els joves i infants que, dia rere dia, han d’afrontar la seva quotidianitat enmig d’alarmes, sirenes i evacuacions a búnquers soterrats, sense tenir la certesa de si podran sortir d’allà aquell mateix dia o l’endemà.
Alleujar aquest estrès i donar un respir a aquests joves, o almenys a un grup de 22 estudiants de l’escola Pechersk Gymnasium 75, de Kíiv, ha estat la principal motivació d’Andorra Solidària, col·lectiu que ha mogut cel i terra perquè tot això fos possible. Així, després de fer molts contactes, de concretar aportacions econòmiques, d’aconseguir el suport de la Creu Roja i d’altres entitats públiques i privades, aquests joves van viatjar en bus durant gairebé tres dies des de la capital ucraïnesa cap a Andorra, amb una parada intermèdia a Frankfurt.
Anna Arias, cap de l’Àrea Social de la Creu Roja Andorrana, expressava que l’organització no ha dubtat en cap moment en donar suport a aquesta iniciativa, que és una manera més de continuar ajudant el poble ucraïnès. “(Els joves i les seves professores) estan molt agraïts. A més, han al·lucinat amb les muntanyes d’Andorra i amb la natura. L’experiència és positiva del tot”, assenyalava Arias, qui ha deixat la porta oberta al fet que nous grups –no només d’Ucraïna sinó d’altres països en conflicte– puguin venir a gaudir d’un programa d’activitats que combina des de l’aspecte lúdic fins al socioeducatiu.
Val a dir que el cost total d’aquest primer ‘Campament Internacional’ se situa al voltant dels 7.000 euros, una xifra que finalment no es va haver de sufragar del tot, gràcies a les facilitats donades per entitats com ara Hotansa, el Comú de la Massana i el Comú de Canillo.
Agraïment i esperança
Marina Kosohova, professora de l’escola Pechersk Gymnasium 75, comentava que “fins al moment en què va esclatar la guerra, no vam ser del tot conscients que els nostres nens estudiarien en situacions de dificultat, que un dia estarien fent classes de manera normal i que després haurien d’anar a un refugi per a evitar els míssils i continuar amb els seus estudis”.
Després de viure aquesta situació en pròpia pell, no amaga la seva gratitud envers Andorra i les entitats que han fet possible aquesta expedició. “És un gran plaer ser aquí, ja que els nostres nens poden gaudir de la natura, dormir amb tranquil·litat, relaxar-se i viure les seves vides d’adolescents”. No obstant això, el seu cor i el seu cap no poden desconnectar-se del tot de la realitat del seu país, per al qual albira “un futur excel·lent i de prosperitat”, tot i que, de moment, “intentem mostrar al món la importància de lluitar per la nostra llibertat i per la nostra independència”.
Anastasiia Kravets, presidenta de l’Associació d’Ucraïnesos a Andorra, ha celebrat que aquesta activitat tingués lloc al nostre país, especialment perquè els 22 nens i joves “han estat capaços de tornar a somriure i deixar enrere les preocupacions per un moment”.
Els detalls de la tornada a casa encara s’han de definir, però el que és gairebé clar és que els joves i les seves professores emprendran el viatge a Kíiv el pròxim 15 de setembre.