Sis càpsules cinematogràfiques destaquen la feina de sis artistes plàstics
Amb el programa ‘La Cultura No S’Atura’ molt a prop de la seva fi, el cineasta Hèctor Mas no va deixar passar l’oportunitat d’apropar el setè art a les arts plàstiques, gràcies a la participació de destacats realitzadors audiovisuals i pintors i escultors del Principat.
Fotos: César De Pablos
El passat dijous, dia 18 de febrer, l’audiència aplegada al Centre de Congressos d’Andorra la Vella va ser testimoni de la projecció i estrena de les càpsules audiovisuals que, preparades en el marc de la iniciativa ‘La Cultura No S’Atura’, van posar en relleu la capacitat creativa de sis artistes plàstics establerts al Principat. El cineasta Hèctor Mas va ser l’amfitrió de la vetllada.
“La idea era crear sinergia entre diferents disciplines”, va expressar l’Hèctor durant la introducció de la cerimònia, en la qual els espectadors van poder gaudir de sis obres inèdites, totes elles produïdes per creadors audiovisuals destacats. En una sort de col·loqui, els artistes van presentar els seus curtmetratges i, a més a més, van aprofundir sobre els detalls associats al procés creatiu de cada peça.
Produccions Quatresisvuit va fer dupla amb l’escultor cubà Javier Balmaseda, qui és reconegut per tractar temes vinculats a la migració. En nom de la productora, el Manel Álvarez va agrair l’oportunitat de poder mostrar la seva feina i contribuir, des de la seva disciplina, a ‘La cultura no s’atura’. Per la seva banda, Toni Ubach, de Fílmic Audiovisuals, i l’escultora Judit Gaset Flinch, van crear un documental que la mateixa artista plàstica va destacar com a un procés “bastant fàcil, perquè ell va venir al taller, vam començar a xerrar, xerrar i xarrar, i les coses van sortir soles”.
En tercer lloc, va arribar el torn del pintor Francisco Sánchez, qui és recordat pel seu domini del carbonet. En aquesta línia de l’escala de grisos, l’Albert Cristòfol, de Qucut, va saber treure el millor de l’artista, per assolir un curtmetratge capaç de resumir, en pocs minuts, la trajectòria de Sánchez. El quart documental va ser un treball conjunt de l’escultor i pintor Àngel Calvente i la productora SBM Audiovisuals, que van reflectir el caràcter humanista de l’artista, en un recorregut visual per obres icòniques com ara la Dama de Gel i les escultures dels jardins de Juberri.
Molt fidel al seu estil, Alca Films, de la mà d’Albert Benaiges, va presentar un curtmetratge ple de detalls i primers plans, en el qual la Sam Bosque va ser la protagonista. La pintora i muralista va obrir el seu taller per mostrar el concepte de ‘Crossing doors behind the windows’, el seu projecte més recent, on recorda els elements que defineixen la seva identitat com a artista i com a ésser. Finalment, la cloenda va anar a càrrec de l’Éric Rossell, cofundador i director creatiu de Cítric, qui va fer èmfasi en el positiu-negatiu que caracteritza l’obra de l’artista contemporània Mine Berthet.
Amb aquest acte, van culminar totes les presentacions de tipus audiovisual en el marc de ‘La cultura no s’atura’.