(+Fotos) Quin és el rol de la dona en el món del futbol?
Aquesta és la pregunta que van respondre les cinc convidades a la taula rodona ‘La dona en el món del futbol’, una activitat organitzada per l’Associació de Dones d’Andorra (ADA) i la Federació Andorrana de Futbol (FAF) amb motiu del Dia Internacional del Futbol Femení, que se celebra anyalment cada 23 de maig. La trobada va tenir lloc a l’hotel Delfos, a Escaldes-Engordany.
Fotos: César De Pablos · Xavi Miró/FAF
Les millores en les seves compensacions salarials, el reconeixement dels seus mèrits esportius, el desenvolupament estructural del futbol femení, les diferències físiques entre homes i dones, així com les conductes masclistes a dins i fora del terreny de joc, van ser només alguns dels temes abordats per Montse Sánchez, exjugadora del CFF Megadones i entrenadora de futbol; Marta San Juan, àrbitra andorrana de primera divisió; Tere Morató, jugadora del Villareal CF i internacional andorrana; Marina Fernández, ambaixadora del futbol femení de la FAF i internacional andorrana, i Elena Fort, vicepresidenta institucional i portaveu de l’FC Barcelona, sota la moderació de la periodista esportiva Laura Naranjo.
La presidenta de l’ADA, Mònica Codina, va fer un balanç sobre l’evolució del futbol femení, recordant el primer partit de futbol disputat entre dones, a Escòcia, el 1892; la posterior prohibició –l’any 1921– del futbol femení a Anglaterra, i també l’aixecament d’aquesta mesura 50 anys més tard. “Anglaterra va trigar 50 anys a considerar que les dones podien jugar al futbol”, assenyalava Codina, qui va reparar en el fet que precisament aquest país és un dels principals referents quant a la inversió en aquesta disciplina, amb 16 milions d’euros.
La presidenta de l’ADA va recordar que a Andorra hi hagi més de 300 llicències federatives per a la pràctica del futbol femení, motiu pel qual va elogiar a la FAF
Tot i que Codina i les convidades van reconèixer que encara calen més esforços per fer créixer l’espectacle, la indústria i també la pràctica del futbol femení, van celebrar que finalment hi hagi una possibilitat real perquè les nenes puguin somiar amb ser futbolistes, amb referències properes a elles com ara Alèxia Putellas, guanyadora de dues pilotes d’or i estrella de l’FC Barcelona.
També amb motiu del Dia Internacional del Futbol Femení, aquell mateix dimarts la pista del pavelló del Prat Gran, a Escaldes-Engordany, va acollir un partit de futbol sala entre dues plantilles conformades per personalitats com ara la cònsol major de la parròquia amfitriona, Rosa Gili, o la subsíndica general, Sandra Codina. Conselleres del parlament andorrà com ara Carol Puig, Meritxell López, Berna Coma i Núria Segués també es van calçar les botes tal com ho van fer la cònsol menor massanenca Eva Sansa, les ministres Mònica Bonell i Helena Mas, i la secretària d’Estat d’Igualtat, Mariona Cadena. Tere Morató, Marina Fernández, Montse Sánchez i Ana Pazos van reforçar els equips, mentre que Marta San Juan va ser l’encarregada d’impartir-hi justícia.
L’exposició ‘Història del futbol femení a Andorra’, al centre comercial illa Carlemany, va ser una altra de les activitats organitzades per a commemorar aquest dia especial.