(+Fotos) Poesia al voltant de la imatge
‘La volàtil substància de cada bell crepuscle’ és la nova obra del Manel Gibert, poeta i assagista d’Andorra que va guanyar, ara fa 18 anys, el premi de poesia Miquel Martí i Pol. Sota el segell d’Anem Editors, Gibert convida el lector a gaudir del diàleg entre el llenguatge fotogràfic i els versos.
Fotos: Elena Melgarejo
Vint-i-cinc poemes i vint-i-cinc fotografies formen part de la proposta literària amb la qual Manel Gibert ‘surt al mercat’, una vegada més, amb la complicitat d’Anem Editors. Així, ‘La volàtil substància de cada bell crepuscle’, es converteix en una porta oberta per a acompanyar l’autor en la reflexió sobre els sentiments, la natura, la poesia i l’existència, afegint llum i color a la paraula escrita.
Amb motiu de la presentació del llibre, la galeria Taranmana, el 14 de setembre passat, va inaugurar una exposició en què l’espectador tindrà l’oportunitat de fer un recorregut per cadascuna de les 25 imatges que donen vida al treball de Gibert. Dues setmanes més tard, concretament el 28 del mateix mes, l’autor va compartir espai amb personalitats com ara Eva Arasa, Txema Díaz-Torrent, Joan Ramon Marina, Marta Deu, Mario Chimenea, Robert Pastor, Ester Fenoll, Àlvar Valls i Noemí Rodríguez, amb les quals va protagonitzar un recital poètic en què s’hi va sentir més d’un poema inèdit.
Per a Oliver Vergés, historiador i editor d’Anem Editors, ‘La volàtil substància de cada bell crepuscle’ és el resultat “d’una combinació de poesia emocional i molt pròpia del Manel”, ja que l’autor ha estat capaç de crear un diàleg entre poemes i fotografies amb profunditat i sentiment. “Més que un poemari o un recull fotogràfic, és un treball artístic conjunt en què la poesia i la fotografia hi convergeixen”, va subratllar Vergés.
‘Boom’ literari
L’escena literària andorrana viu un moment dolç que no passa desapercebut per a Oliver Vergés. Reconeix que hi ha un ‘boom’ literari, no només relacionat amb l’activitat de les editorials sinó també dels mateixos autors, que, com Iñaki Rubio, Albert Villaró i David Gálvez, tenen la fortuna de publicar les seves obres amb editorials estrangeres. El públic, que ha crescut i demostra un major interès per les creacions d’editorials i autors andorrans, és sens dubte un altre factor a destacar d’aquesta època daurada. “Els autors, les editorials i el públic estem fent una amalgama que és beneficiosa per a la cultura del país”, va afirmar Vergés, qui veu amb bons ulls el suport estatal, la professionalització del sector editorial i la presència d’Andorra a grans cites com ara la Fira del Llibre del Pirineu, la Setmana del Llibre en Català i la Fira del Llibre de Madrid.