Ordino va gaudir d’una espectacular representació de l’última Óssa
En el marc de la Fira de Nadal ordinenca, el passat dimarts, dia 8 de desembre, es va dur a terme la representació de l’última Óssa d’Ordino, a la plaça Prat de Call. Un espectacle que, com molts altres, va haver d’adaptar-se a la crisi sanitària.
Fotos: ANA
Aquest any, la parròquia ordinenca va poder gaudir de la quarta edició d’aquesta representació popular satírica, en la qual, els dallaires del poble acaben per matar l’última óssa, que té atemorits els vilatans. A causa de la situació sanitària, produïda per la pandèmia, i per a complir amb les mesures de seguretat establertes pel Ministeri de Salut, enguany es va escollir el Prat de Call, com a nou escenari, en lloc dels Jardins d’Areny-Plandolit. A l’acte, van participar autoritats de la parròquia i del Govern, com ara la ministra de Cultura, Sílvia Riva, acompanyada de la seva família; el director del departament de Patrimoni Cultural, Xavier Llovera; el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés; i la cònsol menor, Eva Choy, entre altres.
A la parròquia d’Ordino, sempre ha estat una tradició interpretar aquesta farsa, el dia de Sant Esteve, als carrers del poble, un quadre de costums que feia més de vint-i-cinc anys que no es representava. Gràcies a l’empenta dels veïns, membres de l’Esbart i altres voluntaris residents, ‘L’última Óssa d’Ordino’ s’ha recuperat, amb èxit de públic, com una activitat que s’ofereix en el marc de la Fira de Nadal, des de fa cinc anys.
Malgrat la situació sanitària, aquesta edició té un al·licient especial, ja que l’any vinent, el Ministeri de Cultura, conjuntament amb Ordino i Encamp, presentaran candidatura perquè es reconegui, com a Patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la Unesco, les Festes de l’ós dels Pirineus, categoria liderada pel Govern francès, per les festes de l’Alt Vallespir.
Per aquest motiu, amb l’objectiu de donar a conèixer aquesta tradició i ampliar la seva difusió, es va posar en marxa el lloc web www.cultura.ad/festes-ossa. Aquest espai digital permet apropar a la ciutadania les particularitats de les celebracions, encampadana i ordinenca, i la relació entre les festes d’Andorra i de França.