Ordino segle XVII: publicat el nou objecte d’estudi de l’Albert Pujal
L’autor va encapçalar una xarrada amb motiu de la presentació del seu nou llibre, que porta per títol ‘Ordino segle XVII. Els noms propis i la propietat de la terra’. Albert Pujal va revelar que va haver de consultar diferents arxius eclesiàstics, notarials, bibliotecaris i d’altres registres públics.
Fotos: César De Pablos
Entendre què passava a l’Andorra –específicament a Ordino– del segle XVII, va ser la motivació que va impulsar l’historiador Albert Pujal a publicar ‘Ordino segle XVII. Els noms propis i la propietat de la terra’, una obra que esdevé “una història de les famílies, dels noms de persona, dels noms de casa, de les transaccions econòmiques, de les relacions amb els veïns a través dels camins de muntanya, dels batejos”, entre altres, en un segle en el qual van tenir auge les fargues de ferro creades per les famílies Pal, Areny i Rossell.
Actualment, Albert Pujal està treballant en la toponímia d’Andorra, una feina que va començar el 10 d’agost de 2020
Si bé Pujal destaca que la part més densa de la investigació duta a terme es va fonamentar, principalment, en arxius eclesiàstics, notarials, bibliotecaris i altres registres públics, va expressar que la tradició oral i anecdòtica ha estat cabdal per tirar endavant la publicació d’aquest llibre, ja que, partint d’aquesta base, l’autor va poder delimitar la seva investigació, “un treball quotidià que s’ha estès durant dos anys” amb el suport de la Josefina Lladós, amb qui va guanyar un accèssit al Premi Principat d’investigació històrica, l’any 2007, per la publicació de ‘La domus del Consell de la Terra’. “És un treball de lupa; de buscar, buscar i buscar”, va explicar l’autor, qui remarca l’excepcionalitat del segle XVII en la història d’Andorra, ja que, a banda dels fenòmens interns que hi ocorrien, el país també estava marcat per fenòmens externs, com ara la desaparició de Vescomtat de Castellbò.
Un obsequi excepcional
Més d’una seixantena de famílies són esmentades per Albert Pujal en ‘Ordino segle XVII. Els noms propis i la propietat de la terra’, de les quals 10 són de nova creació, “fruit de l’assentament d’obrers que havien vingut a treballar a les fargues”, la majoria francesos, que van permetre la creació de cases noves, algunes de les quals han arribat al segle XXI.
En cloure la xerrada de presentació, a la qual també va assistir la cònsol menor d’Ordino, Eva Choy, Pujal va obsequiar els espectadors –hereus de les cases de l’època i que no han desaparegut– amb un exemplar del seu llibre, per honorar aquests pioners de l’Andorra d’abans.