O Feirão, tradició i “portugalitat”
La finalitat d’aquesta fira no és altra que recrear a la plaça Guillemó un mercat tradicional portuguès i viatjar al temps dels nostres avantpassats. El cas és que unes dues centes persones es van apropar a O Feirão per participar a la festa.
Va ser una jornada per combatre la malenconia de viure lluny de la terra, la famosa “saudade” dels portuguesos. Un matí de diumenge protagonitzat ben diferent en què l’artesania, la gastronomia, la música tradicional i el folklore portuguès van ser els grans protagonistes.
Aquesta era la cinquena edició de l’esdeveniment, organitzat pel Grup de Folklore Casa Portugal, on es van poder veure els balls i les cançons més tradicionals de la regió de l’Alto Minho a càrrec del grup organitzador i dels grups dels Residents de l’Alto Minho i de la Penya Encarnada.
Segons van explicar bona part dels assistents, les tradicions portugueses cada dia estan més integrades a la vida cultural andorrana, tal com ho testimoniaven els nombrosos ciutadans del país que van acudir a tastar les delícies gastronòmiques i a contemplar els balls populars. El president del grup de folklore Casa Portugal, Tomás Pires, es mostrava satisfet per la bona acollida del mercat, que està ambientat a principis del segle XX, i que recrea les antigues fires setmanals que es feien habitualment als pobles portuguesos.
Hi havia paradetes amb productes frescos típics de Portugal, com les famoses “pataniscas” i els bunyols de bacallà, les “bifanas” o el “vinho verde” del nord de Portugal, així com els “pasteis de Belém” o la “torta de Azeitão”. També hi havia una paradeta amb artesania portuguesa elaborada per les “lavradeiras” del grup folklòric que va tenir un gran èxit de públic, així com estands amb productes agrícoles ecològics. L’acte va comptar amb el suport del comú d’Andorra la Vella.