(+Fotos) Llibreries i editorials comparteixen les recomanacions per Sant Jordi
‘Què podem llegir aquest Sant Jordi?’ és la pregunta que es van plantejar llibreters i editors del Principat, que van presentar les novetats i obres que no ens podem perdre aquest Sant Jordi.
Fotos: César De Pablos
Organitzada per l’escriptora Maria Cucurull, l’activitat ‘Què podem llegir aquest Sant Jordi?’ va tancar l’itinerari dedicat a les lletres de ‘La cultura no s’atura’. La trobada es va celebrar el passat 23 de març, a la sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany, amb un format que serveix de finestra perquè la feina de llibreters i editors sigui més visible.
Van participar-hi la gran majoria d’editorials i llibreries del país, com ara La Puça, La Trenca, Anem Editors, Llamps i Trons, Trotalibros, Culturàlia, Medusa, Marinada i Llibre Idees. Aquesta última, va recomanar als lectors l’obra ‘A la vora de la mar’, d’Abdulrazak Gurnah, guanyador del Premi Nobel de Literatura del 2021, que narra la història de Saleh Omar, un comerciant sexagenari que ha de fugir de Zanzíbar i es veu afeixugat per l’amor i la traïció. Per la seva banda, La Trenca va recomanar, entre altres llibres, ‘Les ànimes sordes’ d’Albert Villaró, publicat per l’editorial pirinenca Medusa.
Editorial i Acadèmia Masegosa i Marinada Edicions són dues de les editorials que s’estrenen al país. La primera, encapçalada per la professora i traductora independent Fabiola Sofia Masegosa, té com a propòsit la publicació de llibres sobre investigació cultural i històrica del Principat, amb l’obra ‘La vida teatral a Andorra de 1900 a 1970’ com a flagship de l’editorial, publicació que serà presentada a La Trenca, a l’abril. Robert Basart, de Marinada Edicions, va reflexionar, en clau d’humor, sobre les dificultats que afronten tant editors com escriptors, els quals necessiten el suport de diferents actors, com ara traductors, il·lustradors, dissenyadors, entre altres, perquè les seves obres puguin veure la llum. Marinada Edicions, en aquest cas, proposa per Sant Jordi gaudir de ‘Res que no sabessis de mi’, de Joan R. Marina Amat, guanyador del primer premi ‘Recull’ del 24è concurs de poesia Miquel Martí i Pol.
Oliver Vergés, d’Anem Editors, també va ser-hi present. Aleshores, l’historiador va remarcar el compromís de la seva editorial amb la difusió dels valors culturals i distintius del nostre país. Una de les millors maneres d’aconseguir aquest objectiu ha estat, precisament, la publicació del llibre ‘100 coses que has de saber sobre Andorra’, d’Arnau Colominas i Maria Cucurull, que “dona una visió molt còmoda per entendre com és Andorra des de diferents punts de vista”. Jan Arimany, impulsor de Trotalibros Editorial, va ser el company de col·loqui de Vergés i, durant la seva intervenció, va presentar el seu projecte, que busca “recuperar aquelles obres de literatura universal que, per una raó o per l’altra, han quedat oblidades i que cal difondre”. Entre les seves recomanacions, hi destaquen ‘Cares enmig de l’aigua’, de Janet Frame, i ‘La mirada del ángel’, de Thomas Wolfe.
La Lara de Miguel, creadora de l’agència Culturàlia, i l’Andreu Estapé van presentar ‘Jo en dic llom però l’àvia en deia llomillo’, també de la Maria Cucurull. Tots dos són impulsors del nou segell Llamps i Trons, que busca constituir-se com una editorial independent per donar cabuda a escriptors novells que, segurament, ens obsequiaran amb la seva creativitat i el seu talent durant els pròxims anys.