L’IMACA 2020 revela un increment en el nombre de sancions per excés de velocitat
Antoni Sasplugas, secretari general de l’Automòbil Club d’Andorra (ACA), va presentar les dades de mobilitat del 2020, que indiquen que es va assolir el nombre més baix d’accidents de circulació, amb incidència d’alcohol o drogues, des del 2016. A l’acte, també hi van participar Mireia Maestre, directora de Comunicació i Marca de MoraBanc, i Enric Tarrado, president de l’ACA.
Fotos: César De Pablos
L’Informe de Mobilitat de l’Automòbil Club d’Andorra 2020, presentat el passat 3 de juny, a la seu administrativa de MoraBanc, revela una important millora, des de l’any 2016, quant al nombre d’accidents amb incidència d’alcohol o drogues; en total, s’hi van comptabilitzar 71 sinistres. Malgrat que aquesta xifra és la quarta des del 2011, any en el qual es van començar a recollir aquestes dades, Antoni Sasplugas considera que és necessari contextualitzar la informació en el marc de la pandèmia, un escenari en què la reducció de la mobilitat va ser una variable molt significativa. Aquesta disminució d’accidents també es veu reflectida en el nombre de víctimes que, en aquest cas, van passar de 43 a 11, que representa una variació del -74,42%.
La campanya 2021 de la Missió Zero Accidents s’enfocarà en els vianants com a actors fonaments en la via pública
Quant a la franja d’edat que més positius va donar en els controls d’alcoholèmia, l’IMACA 2020 recull que són les persones entre els 30 i els 49 anys les que més sancions reben per aquesta causa. En aquest sentit, Sasplugas també va destacar la reducció del 30% de sinistralitat i sancions en la franja d’edat 22-29, atribuït als bons resultats de la campanya ‘Missió Zero Accidents’ del 2020.
Creixen els excessos de velocitat
Tot i que l’any passat va comportar una reducció de la mobilitat, l’informe detalla que les sancions per excés de velocitat, del 2019 al 2020, van passar de 13.322 a 14.132, un fet que l’ACA veu preocupant. En el cas de les sancions aplicades als conductors de motos, aquestes van veure un increment del 75%.
Models de negoci de la nova mobilitat
La segona part de l’informe inclou una anàlisi sobre els models de negoci de la nova mobilitat, partint de la base dels vehicles de micromobilitat –com ara els patinets–, els vehicles autònoms i la pandèmia de la Covid-19 com a catalitzador de nous hàbits. L’estudi detalla de quina manera les plataformes digitals, el sector públic i les asseguradores poden ser participis per millorar el seu abast de negoci –en el cas de les empreses privades– i la qualitat dels serveis oferts.