(+Fotos) ‘Lideratge femení al sector de les TIC’, una iniciativa d’Andorra Telecom
Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Noies a les TIC, celebrat cada 27 d’abril, Andorra Telecom ha organitzat la jornada ‘Lideratge femení al sector de les TIC’, una iniciativa impulsada amb la col·laboració amb l’Institut Andorrà de les Dones (IAD). Les conferenciants convidades han estat dues destacades enginyeres.
Fotos: Noelia Farias
El Centre de Congressos d’Andorra la Vella ha acollit aquest matí la jornada ‘Lideratge femení al sector de les TIC’, impulsada per la parapública de telecomunicacions amb la col·laboració de l’Institut Andorrà de les Dones, amb l’objectiu d’encoratjar les noies a descobrir camps professionals relacionats amb àrees STEAM que, per les seves sigles en angles (science, technology, engineering, art and mathematics), engloba aquelles carreres i àmbits vinculats a les ciències, la tecnologia, l’enginyeria, l’art i les matemàtiques, sectors que l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) preveu com a susceptibles d’alta demanda per a l’any 2030.
Quant a la jornada, aquesta ha constat de dues conferències a càrrec de dues professionals de l’àrea tecnològica. Elisenda Bou-Balust, enginyera en Telecomunicacions (UPC), Electrònica (ULPGC) i doctora (UPC-MIT) ha presentat la ponència ‘Si la tecnologia no està feta per a col·lectius diversos, la tecnologia no pot ser diversa’, amb la qual ha aconseguit despertar l’interès dels joves estudiants dels diferents sistemes educatius del país que han acudit a la cita. Cal destacar que Bou-Balust ha estat també col·laboradora de la NASA i del MIT, estudiant la intel·ligència artificial i sistemes d’aprenentatge autònom. L’any passat, l’enginyera va ser reconeguda amb el Premi Fundació Princesa de Girona en la categoria Empresa.
Marta Bertran, enginyera telemàtica, actual estudiant del doctorat al Centre Europeu de Recerca Nuclear (CERN) de Ginebra i guardonada amb el Premi DonaTIC 2021 en la categoria Estudiant Universitària, ha compartit amb els presents la conferència ‘Tenir referents, un factor clau a l’hora d’escollir un camí professional’, amb la qual ha volgut motivar les noies a exercir professions relacionades amb les TIC.
Per a Andorra Telecom, explicava Inés Martí, responsable de Responsabilitat Social Empresarial, aquesta ha estat l’oportunitat ideal per a “visibilitzar a dues dones referents en el món de les TIC, perquè d’una banda, siguin inspiració per alumnes del nostre país i d’altra, i igualment important, perquè facin arribar un missatge als joves i a la societat en general del valor de les presència femenina en l’àmbit de les TIC per a construir una societat més diversa i igualitària”.