L’FPNSM avança cap a l’accessibilitat cognitiva en el curs 2023-2024
La Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell (FPNSM) s’ha marcat com a nova fita per al curs 2023-2024 la promoció de l’autonomia i la independència de les persones a les quals atén, amb un ferm compromís envers l’accessibilitat cognitiva. Amb aquesta missió, l’entitat busca esdevenir un referent en la promoció de la comprensió i l’accessibilitat per a aquelles persones amb discapacitat intel·lectual i de desenvolupament al país.
Fotos: FPNSM
Una de les iniciatives que va marcar el punt de partida d’aquesta nova etapa va ser la conferència “La Revolució del que és fàcil,” presentada el passat 5 de setembre per Raquel Cárcamo i Blanca Tejero, codirectores del Centre Espanyol d’Accessibilitat Cognitiva (CEACOG), i a la qual van assistir les ministres d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marin, i la ministra de Salut, Helena Mas, així com diversos membres del cos tècnic, educatiu i assistencial de la fundació. Representants d’altres entitats socials del país, consellers generals i secretaris d’Estat també hi van acudir com a mostra de suport.
Durant la seva presentació, les convidades van defensar la idea que l’accessibilitat cognitiva és una condició fonamental per garantir els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i de desenvolupament. Van oferir una visió completa del marc legal i social a Espanya i van compartir pautes sobre com aplicar aquest concepte a Andorra. En aquesta línia, van destacar les condicions específiques que han de tenir els edificis per ser més accessibles i comprensibles, així com les pautes per simplificar documents, llocs web i aplicacions.
La Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell és conscient d’aquestes necessitats i ja té un recorregut en aquest aspecte. Durant els pròxims mesos, l’objectiu és consolidar, com un servei permanent, el suport que dona a diverses entitats en matèria d’accessibilitat cognitiva. Per assolir aquest objectiu, es formarà al personal de la Fundació, així com a les persones ateses, perquè puguin actuar com a avaluadors i validadors de textos i espais. La directora de la Fundació, Celine Mandicó, va expressar que “aquest projecte contribuirà a simplificar la vida de les persones amb dificultats de comprensió i comunicació”.
De manera paral·lela, l’FPNSM ha organitzat un taller titulat “Accessibilitat Cognitiva: Aprenent a avaluar entorns”, facilitat en dues sessions entre ahir i avui. Durant la tarda d’aquest dimecres, les expertes convidades han ofert una nova xerrada amb el títol “Accessibilitat Cognitiva: Una Clau per a la Participació,” on s’han proporcionat pautes clares i entenedores per millorar l’accessibilitat també a les llars.