Les ‘Traces de la Segona Guerra Mundial a Andorra’ per Claude Benet
Claude Benet, lingüista de formació i de professió, ha dedicat més de dues dècades de la seva vida a investigar les conseqüències de la Segona Guerra Mundial al Principat d’Andorra.
Fotos: Laura Gálvez-Rhein
Mitjançant l’anàlisi d’arxius anglesos, francesos, espanyols i andorrans, així com entrevistes amb protagonistes d’aquella època, Benet ha desvetllat les intricades d’un període històric que, tot i la neutralitat oficial d’Andorra, va deixar empremta en el nostre país. El ple absolut a la Farga Rossell, durant la presentació del seu darrer llibre, va deixar entreveure que encara queden moltes qüestions per descobrir.
Malgrat la neutralitat del Principat, els efectes de la guerra van ser evidents, des de l’arribada de refugiats fins a la presència de forces alemanyes a la frontera del Pas de la Casa. A través del seu llibre, Claude Benet revela una sèrie de traces històriques que il·luminen els diferents aspectes d’aquest conflicte a Andorra i al Pirineu, des de les dificultats del Principat per mantenir-se neutral fins a la misteriosa desaparició de Charles Peacock, passant per les proeses de Frank Gluck per travessar la serralada en condicions adverses, així com les tragèdies viscudes prop de la frontera.
El llibre també explora les xarxes d’evasió, la Gestapo i la seva cèlebre incursió a la Massana, tot desmuntant llegendes sense fonament alimentades pel sensacionalisme. A través d’aquesta minuciosa investigació, Benet ofereix als lectors una finestra fascinant cap a la història d’Andorra com a punt de trànsit per aquells que buscaven escapar dels horrors de la guerra, tot recordant-nos que fins i tot en territoris oficialment neutres, els rastres de la Segona Guerra Mundial van ser evidents.