(+Fotos) Les fortificacions del Marroc des de la perspectiva de Roger Mimó
Amb la conferència “Fortaleses de fang al sud del Marroc”, Roger Mimó va ser l’encarregat de tancar la sisena edició de “Geografies”, cicle cultural impulsat pel Comú d’Ordino, que enguany ha comptat amb onze propostes molt diverses vinculades al país del nord d’Àfrica.
Fotos: Noelia Farias
Abans de començar la conferència, el coordinador del cicle, Albert Padrol, va agrair la presència de l’escriptor, Roger Mimó, que va fer un gran esforç per venir al país i participar en la sisena edició de “Geografies”. Padrol va explicar que després del primer viatge, l’escriptor va quedar tant “seduït i fascinat”, per aquell país del nord d’Àfrica, el Marroc, que es va instal·lar allà l’any 1989.
Com a escriptor i viatger, especialitzat en arquitectura tradicional del sud del Marroc, Mimó s’ha dedicat a escriure sobre l’arquitectura tradicional del sud d’aquest país, sobretot de les famoses “kasbes”, que l’especialista s’estima més anomenar-les fortificacions. Es tracta d’unes construccions, molt típiques del sud del país, utilitzades generalment com a defensa, en funció de la situació. Per exemple quan “la relació amb els veïns no era bona o quan hi havia fam, perquè no n’hi havia collites bones”, va explicar Mimó. Així i tot, com que també hi havia molts conflictes que es resolien amb armes, bona part de l’habitatge era fortificat.
Segons Mimó, la situació geogràfica del Marroc, als peus de l’Atlas, que travessa tot el país de sud-oest a nord-est, divideix el Marroc en dues àrees complementant diferents. L’àrea nord en una zona fèrtil, mentre que la sud, en una zona pràcticament desèrtica, que si no fos perquè l’aigua de la pluja i de la neu d’aquesta mateixa cadena baixa per una sèrie de torrenteres i forma una sèrie de rius, no n’hi hauria vida. Al llarg d’aquests rius, i a les seves ribes, és on es concentra tot l’habitatge tradicional de la regió. És on hi ha l’agricultura i on pot viure gent de manera sedentària.
Entre les tipologies arquitectòniques més típiques, Mimó va destacar els poblets murallats, que són els més importants a escala numèrica i una de les construccions més antigues al sud de l’Atlas, situades en llocs de difícil accés, en punts elevats, o per sobre de les valls. Alguns semblen estar penjant per sobre del barranc, tot amb l’objectiu de poder vigilar els camps i evitar el robatori de la collita. Els pobles poden tenir diferents estructures, però sempre comptem amb la seva mesquita. Per il·lustrar les explicacions, durant la ponència, Mimó va fer servir fotografies del gallec, Xojé Garrido, que va morir ara fa un any.
Amb la conferència “Fortaleses de fang al sud del Marroc”, Roger Mimó va tancar la sisena edició del cicle cultural “Geografies”, impulsat pel Comú d’Ordino, que enguany s’ha centrat en el Marroc i ha comptat amb onze propostes multidisciplinàries.