La profunditat del negre en l’obra de Sam Bosque
La xerrada, a càrrec de la historiadora de l’art Ruth Casabella, va permetre al públic endinsar-se en la profunditat del negre, un color de gran predominança a l’obra de Sam Bosque i que l’ha acompanyat al llarg de la seva trajectòria artística.
Fotos: César De Pablos
El color negre és un dels més profunds i evocadors que existeixen a l’univers cromàtic. Ha estat present en el treball de molts artistes al llarg dels segles i per a Samantha Bosque ha esdevingut una part integral de la seva obra, un element clau per crear diferents emocions i simbolismes.
Segons Casabella, el negre és un color carregat de significats molt diversos, amb múltiples matisos, sempre en funció del context. De fet, va ser un dels primers colors utilitzats per les dones que van començar a pintar les coves durant el neolític. Per algunes cultures, com l’egípcia, va tenir una connotació positiva i va ser símbol de fertilitat i de vida. També va ser el color de les terres que van emergir del Nil. Però, si anéssim a l’antiguitat grecoromana, el negre va ser sinònim de mort i d’obscuritat, un significat que també van compartir els cristians.
Els avantpassats relacionaven el color negre amb el mal de Saturn, un mal que irradiava el planeta en forma de melancolia i bilis negra, molt lligat amb la creació artística i que, d’alguna manera, es pot lligar amb el treball artístic de Samantha Bosque. Al llarg de la seva carrera professional, l’artista ha aprofundit en la riquesa del color negre, explorant els seus matisos i textures per a crear obres que connecten amb el públic a un nivell profund. El joc de llum i ombres que es poden trobar a les seves obres doten a les seves peces d’importants contrastos, que generen un gran efecte audiovisual.
Personae. Nel mezzo del cammin di nostra vita és una col·lecció formada per una cinquantena d’obres, que permeten al públic conèixer el procés de creació artístic de Sam Bosque, fent un recorregut pels 30 anys de la seva trajectòria. Dividida en 11 àmbits, presentats de forma cronològica, la mostra gira entorn de temes com ara el pas del temps i les identitats canviants.
L’exposició es pot visitar fins al 13 de maig i s’ha complementat amb diverses activitats com ara tallers de pintura, xerrades i visites guiades nocturnes. També es va publicar un catàleg, que va recollir totes les obres representades a la col·lecció i que va incloure textos creats per l’artista, així com una làmina seriada realitzada per la mateixa Sam Bosque.