La JONCA i l’ONCA junts en el tradicional concert de Meritxell
El passat, dia 20 de setembre, es va dur a terme la presentació del tradicional concert de Meritxell, a l’Auditori Nacional d’Ordino. Per primera vegada, la Jove Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (JONCA) i l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA), impulsades pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà, van compartir escenari.
La direcció del concert va anar a càrrec de Jordi Coll, director de l’ONCA, qui es va mostrar molt emocionat i agraït per l’oportunitat que se li va donar per poder realitzar aquesta actuació a Ordino. “En aquests moments tan difícils que estem vivint, és tot un acte d’heroïcitat organitzar esdeveniments culturals. Va ser un dia molt especial en el qual ens hem pogut tornar a veure tots els músics, després de tants mesos” va sostenir Coll.
La presentació va comptar amb la participació d’un total de 35 músics, 24 dels quals pertanyien a l’ONCA i 11 a la JONCA. Jordi Coll va admetre que el concert fa anys que es realitza amb la JONCA, però abans no havien tingut l’oportunitat de poder-lo realitzar en conjunt, amb l’ONCA. Motiu pel qual va destacar el gran aprenentatge i intercanvi que va significar per als joves tenir contacte amb professionals d’aquest nivell.
Cal ressaltar que, per qüestions de seguretat, el concert degué prescindir dels músics que resideixen fora del país. D’altra banda, no van utilitzar instruments de vent amb la finalitat d’evitar qualsevol classe de risc vinculat a la propagació de la Covid-19.
Davant la situació d’emergència sanitària, l’aforament de l’Auditori Nacional va ser limitat. De 400 persones que acull, només es van habilitar 160 butaques. L’objectiu d’aquesta reducció va ser complir estrictament els protocols de seguretat establerts pel ministeri de Salut per a garantir el distanciament social. Més enllà de les limitacions, el concert es va poder gaudir, a través de la Ràdio i televisió d’Andorra, que va realitzar la retransmissió en viu.
El programa presentat es va titular ‘Innovació i dinamisme’. Un viatge del Settecento venecià a l’Anglaterra del segle XX. Es van interpretar peces de l’incoronazzione di Dario RV 719, d’Antonio Vivaldi; la Simfonia a quatre en La, de Johann Stamitz, la Caprioli suite de Peter Warlock, el Vals núm. 2 de la Suite, per a orquestra de varietats, de Dmitri Xostakóvitx, i L’última primavera, d’Edward Grieg, en homenatge a les víctimes de la Covid-19 a Andorra.