(+Fotos) La bodega Valtravieso i Barra Mar’s, junts en un maridatge excepcional
Durant la vetllada, els presents van poder descobrir la personalitat així com l’estil únic per fer vins de Valtravieso, una de les primeres bodegues amb vinyes pròpies a Ribera del Duero, ubicada a 915 metres d’altitud, que és present a Andorra de la mà de l’empresa familiar, Establiments Cairat Ribot.
Fotos: Xavi Pujol
El cèntric restaurant d’Andorra la Vella Barra Mar’s Gastrobar, dirigit per João da Costa, va acollir el tast i maridatge, que va comptar amb la participació d’una trentena de comensals, i la presència d’Eduardo Juan, representant de la bodega Valtravieso, i també de Cerni Cairat, director d’Establiments Cairat Ribot, distribuïdor dels vins del celler al Principat.
Les diferents varietats de vins es van maridar amb tres plats, a banda dels entrants i de les postres. La taula d’assortiment de freds i calents va tenir com a protagonista principal el vi blanc Valtravieso Nogara 2021, un vi aromàtic, sedós i autèntic, expressió fidel de la varietat verdejo. Fresc i afruitat amb lleugeres notes vegetals, l’acurada fermentació sobre mares durant vuit mesos, fa que el Valtravieso Nogara mantingui el seu volum i equilibri, sense perdre la frescor natural. Tot i que l’anyada 2021 va correspondre a un any molt sec, conserva un equilibri entre acidesa i grau alcohòlic, la qual li confereix una longevitat més gran.
També es va presentar el Valtravieso Crianza, anyada 2019, un Ribera del Duero que reflecteix el treball de la bodega, que elabora vins d’altura a més de 915 metres d’altitud. Es tracta d’una criança amb cos i caràcter mineral, que deixa en boca una sensació fresca, tensa, i amb un final llarg sobre taní aromàtic. És un vi d’assemblatge, elaborat de forma tradicional, usant llevats indígenes i ajustant les fermentacions als terroirs de cada zona. Valtravieso Crianza s’ha elaborat amb els raïms de les vinyes de la finca ‘La Revilla’, algunes varietats de Tinto Fino, Cabernet Sauvignon i Merlot. És perfecte per acompanyar tota mena de peixos, per aquest motiu es va maridar amb un milfulls de bacallà a la Riojana amb pernil, com a primer plat.
El Valtravieso Finca La Atalaya 2018 va ser la tercera referència tastada. Un vi clàssic, complex, profund i elegant, que sedueix tothom, i que va anar acompanyat d’espatlla de xai al romaní, amb puré de moniato. L’anyada 2018 és una edició limitada que precedeix de la selecció dels terrenys més calcaris de la finca. Aquest Ribera del Duero ha estat 16 mesos en bóta de roure francès i americà, reposant almenys 12 mesos en ampolla abans de sortir al mercat. A Andorra, Cairat Establiment és l’encarregat de fer la seva distribució. La seva varietat entre Tinto Fino (75%), Cabernet Sauvignon (12,5%) i Merlot (12,5%) fan que sigui considerat un clàssic i el convidat estrella de les trobades gastronòmiques.
El tercer plat que van poder gaudir els assistents, tall rodó de vedella amb salsa de foie gras, va tenir com a objectiu endinsar-los en les aromes del Valtravieso VT Tinto Fino 2018, un Ribera del Duero monovarietal que procedeix de les zones més calcàries de la parcel·la ‘La Cotarra Alta” i “Valdelobas”, ubicades a la finca “La Revilla”, unes vinyes amb una edat mitjana de 25 anys. El VT Tinto Fino es caracteritza per ser un vi expressiu, amb caràcter, potència i elegància. Amb notes de fruites negres i tocs balsàmics i torrats al nas, el VT Tinto Fino 2018, és en boca potent i estructurat, amb una profunditat dirigida per un bon nivell d’acidesa i amb un final llarg i agradable de cireres en licor.
La cirereta del pastís de la nit va arribar amb les postres, natilla de Belén, que va anar acompanyada d’un exquisit Gintònic de Seagrams.