Judit Gaset inaugura exposició al Centre d’Art d’Andorra la Vella
El passat 30 de març, l’escultora andorrana es va convertir en la primera artista del país a estrenar el nou espai d’exposicions permanents, cedit pel Comú d’Andorra la Vella al ministeri de Cultura, amb una mostra escultòrica que porta el seu nom “Gaset Flinch” i que recull tres dècades del seu treball artístic ·
Fotos: Noelia Farias
Durant l’acte d’inauguració, que va comptar amb la presència d’importants autoritats del país, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va destacar el compromís del Comú de la capital amb la cultura i els artistes del país i va assenyalar que l’escultura de Judit Gaset, “El vent recull l’univers infinit”, que ja es pot veure al Parc Central, és una de les primeres peces d’artistes locals que el Comú anirà adquirint amb la voluntat de convertir el Parc Central i el Centre d’Art d’Andorra la Vella en un circuit escultòric a l’aire lliure.
“És una gran satisfacció poder estrenar la sala amb aquesta exposició”, va assenyalar Judit Gaset durant la inauguració. A més a més, va explicar que no ha estat gens fàcil recollir obres de tants anys, sobretot quan es troben disperses i pertanyen a propietaris diferents. Un fet que també va destacar la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, durant la seva intervenció. Per això va agrair la cessió temporal que han fet els propietaris d’algunes de les escultures que avui formen part de la mostra.
70 obres a la mostra “Gaset Flinch”
L’exposició “Gaset Flinch”, comissariada per Carme Soler, fa un recorregut per la trajectòria de l’artista, des de principis dels anys 90 fins al 2021, a través de 70 obres. Totes les peces mostren com ha estat la seva evolució com a escultora i les diferents etapes que va anar travessant.
Com que Judit Gaset ha treballat la seva obra per sèries, la mostra s’ha agrupat en tres grans blocs temàtics. El primer anomenat ‘Ea et Alia’ (‘Ella i els altres éssers’), que engloba totes les sèries de l’etapa figurativa de l’artista marcada per analogies i simbolismes en què la fertilitat i la maternitat mostren els anhels i les decepcions de la dona fèrtil, de la dona mare. Mentre que en el segon bloc, ‘Geometries simbòliques en ferro’, es posa de manifest el pas que hi ha, de la figuració a l’abstracció conceptual, amb obres realitzades en ferro i acer corten. Finalment, l’últim bloc, ‘Poètica en gres i refractari’, representa el retorn al modelatge del fang, plantejant ara les obres amb fórmules cilíndriques, en què l’artista consolida els grafismes, tot esdevenint el seu llenguatge més personal.
La mostra “Gaset Flinch” romandrà disponible a la sala d’exposicions permanents, ubicada al Parc Central, fins al 12 de juny, i deixa entreveure la contribució cultural i artística que l’escultura andorrana ha fet al país i als ciutadans al llarg d’aquestes tres últimes dècades.