(+Fotos) Joan Peruga i Txema Díaz-Torrent presenten ‘Shanghai Andorra’ a casa plena
No hi cabia una ànima més a la Biblioteca Comunal d’Escaldes-Engordany durant l’acte de presentació de ‘Shanghai Andorra’, un llibre escrit a quatre mans per Joan Peruga i Txema Díaz-Torrent i publicat per Editorial Andorra.
Fotos: César De Pablos
Abans dels youtubers, pilots de MotoGP, ciclistes i influencers, personalitats com ara Ursula Simpson ja havien escollit Andorra per a establir-se i donar curs a la seva vida. Nascuda a Shanghai el 1930, va ser durant el 1957 quan es va instal·lar al Principat amb el seu pare, Stanley Pare Simpson, un mariner neozelandès que va canviar les costes del Pacífic per un rocallós i solitari terreny d’Engordany, sobre el qual va erigir casa seva. Parlem del Xalet Simpson, un edifici peculiar, “de línies marineres”, que el periodista Andrés Luengo descrivia, el 2016, com “una pintoresca relíquia en l’urbanisme caòtic d’Engordany, enclotat entre edificis anodins com un sensacional derelicte, però perfectament visible encara des del carrer d’Esteve Albert, just darrere de La Salita”.
Aquell xalet, refugi de tantes històries i records, va ser també abric d’una dona que, anys abans, havia estat una figura prominent de la literatura, ja que va publicar el seu primer best-seller el 1952, quan tan sols tenia 22 anys. ‘The sun behind me’, editada per la londinenca Collins, és el títol d’aquesta primera novel·la, en la qual Ursula –aleshores coneguda com a Ursula Keir– narrava la història d’amistat i d’amor d’una jove assentada a El Cairo durant els anys posteriors a la guerra. ‘The vintage’, la segona entrega literària, amb la qual també va triomfar un any més tard, va ser tan captivadora que els estudis de la MGM van rodar una pel·lícula basada en aquesta història dramàtica.
Sobre aquests vessants, però també d’altres igualment notables de la vida de la Ursula, Peruga i Díaz-Torrent es van interessar de tal manera que no van poder contenir les ganes de retratar en forma de novel·la. Així, doncs, combinant fets reals i ficció, els autors han estat capaços de reproduir l’essència d’una dona cosmopolita que va fer voltes per Egipte, la Xina i l’Argentina, però que va quedar enamorada d’una Andorra aleshores molt diferent a l‘actual.
Durant la presentació de ‘Shanghai Andorra’, que va omplir de gom a gom la Biblioteca Comunal d’Escaldes-Engordany, els autors van compartir amb el públic els detalls de la publicació.