(+Fotos) Un viatge musical a través del Festival Orgue&and
El passat dissabte 19 d’agost, l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella es va omplir d’una atmosfera màgica i celestial mentre els sons de l’orgue omplien l’espai en el sisè concert del XXIV Festival Orgue&and. L’Associació Amics dels Orgues de les Valls d’Andorra va ser l’encarregada d’organitzar una vetllada inoblidable amb la participació de l’organista Gunnar Idenstam, compositor i improvisador de renom internacional, originari de Suècia.
Fotos: Ignacio Ribas
Des de la seva fundació, l’Associació Amics dels Orgues s’ha dedicat a la promoció i a la divulgació de la cultura organística. La Fundació té l’objectiu de donar a conèixer aquest univers musical, un gènere que, malgrat la seva riquesa històrica, sovint roman desconegut pel gran públic. En aquest sentit, l’Associació Amics dels Orgues organitza cada any el Festival internacional d’orgue, amb la direcció artística de l’organista Ignacio Ribas Taléns. Es tracta d’una sèrie de concerts que tenen lloc en diverses esglésies del país i que ja s’han convertit en un puntal de la vida musical a Andorra.
El dissabte 12 d’agost l’església de Sant Iscle i Santa Victòria va acollir el concert del trio Ana Mínguez Abad i El Mantel de Noa. Un concert que va posar en valor l’ús de l’orgue amb repertoris diferents dels quals estem acostumats amb aquest instrument; es van interpretar músiques del món amb arpa, instruments de vent tradicionals i per descomptat l’orgue. Un concert intimista, sensible i innovador que va acostar al públic aquesta mena d’instruments i músiques.
El sisè concert del XXIV Festival Orgue&and, va ser a càrrec de Gunnar Idenstam, que amb la seva presència carismàtica i el seu virtuosisme, va oferir un programa fascinant sota el títol “Ressonàncies contemporànies de la música antiga i tradicional”. El programa va destacar per la relació intemporal entre la música del passat i les expressions musicals contemporànies. A través d’obres de mestres com Bach, Sven Donat i Carl Orff, així com composicions pròpies, Idenstam va demostrar la seva habilitat única per capturar els matisos de l’orgue i fer ressonar les notes a través del temps.
La intimitat de l’església de Sant Esteve va proporcionar el marc ideal per a aquest concert ple d’emoció i sensibilitat. El públic, entregat, va quedar captivat mentre que les melodies omplien l’espai amb una ànima pròpia, i el ressò de la música d’èpoques passades prenien vida a través de les habilitats interpretatives d’Idenstam, que va teixir un pont entre el passat i el present, creant un viatge a través del temps i de la música. Tot i que l’entrada era lliure per a tothom, es va realitzar una col·lecta per recaptar fons per donar suport a totes les activitats de l’Associació.