(+Fotos) Encara pots gaudir de la mostra ‘Heroïnes de la quotidianitat’
‘Heroïnes de la quotidianitat. Una lluita silenciosa’, de la fotògrafa Montserrat Altimiras, és el treball amb el qual l’artista posa en relleu els estereotips de gènere. Aquesta creació es podrà apreciar fins a aquest divendres a la galeria Art Al Set.
Fotos: César De Pablos
El passat 7 de març, coincidint amb la setmana del Dia Internacional de la Dona, l’Associació Dones d’Andorra (ADA) va organitzar una activitat especial, amb el suport d’Acció Feminista d’Andorra i la galeria Art Al Set, per a presentar ‘Heroïnes de la quotidianitat. Una lluita silenciosa’, de Montserrat Altimiras.
Es tracta d’un treball que combina disseny gràfic i fotografia, executat en el marc del projecte ‘Una altra mirada és possible. Recerca d’estereotips de gènere en l’espai museogràfic andorrà’, en el qual 12 artistes del país, l’any 2016, van reflexionar sobre els estereotips de gènere a dins dels espais museístics andorrans. Altimiras, qui va enfocar el seu treball al tractament de les figures masculines i femenines al Museu del Còmic, va voler interpretar la relació home-dona a través de la mirada de les heroïnes del dia a dia, aquelles que sovint passen desapercebudes.
“Aquest és un tema molt vigent”, subratlla Altimiras, qui també va ser partícip del cafè-tertúlia sobre els micromasclismes que van presentar Mònica Codina, presidenta de l’ADA, i Aurora Baena, secretària d’Acció Feminista, com a part de la jornada inaugural de la mostra. Aquest fòrum va comptar amb la presència d’altres representants dels col·lectius, però també de personalitats de la política com ara Judith Pallarés, Conxita Marsol, Berna Coma, Judith Salazar, Meritxell López, Sandra Codina, entre altres, que van intercanviar les seves impressions sobre experiències masclistes viscudes en pròpia pell.
Per a Altimiras, que confessava no haver estat conscient de l’existència dels micromasclismes durant molt temps, “ara em sento totalment identificada amb el concepte” i apuntava que freqüentment les dones “volem assumir tantes responsabilitats, ser ‘superwoman’ i fer pel nostre compte aquelles feines que haurien de ser conjuntes”. És per això que, amb el seu treball, la fotògrafa insta, tant a homes com dones, a trencar amb els rols i estereotips de gènere, a tenir una relació més cooperativa i basada en el respecte, i a no restar importància a les conductes micromasclistes que, “si bé porten el prefix ‘micro’, això no vol dir que siguin problemes menors, sinó que els tenim tan normalitzats i internalitzats que a vegades els acceptem i tolerem. Això ha de canviar. Malauradament el masclisme està tornant amb més força i hem d’implicar, fins i tot, a aquells homes que són i han estat al nostre costat”.