(+Fotos) Cristina Babiloni presenta “Fragile
Fins al 16 de novembre, la sala d’exposicions de l’Ambaixada d’Espanya a Andorra acull “Fragile”, una mostra de l’artista Cristina Babiloni que, a través d’una visió subjectiva i poètica, ens fa repensar la nostra relació amb el medi que ens envolta.
Comissariada per Esteban Andueza, l’exposició explora una de les més poderoses i atraients línies d’investigació de l’artista sobre els hàbits i ecosistemes dels nostres mars i del món subaquàtic. La mostra compta amb pintures de gran format i altres dispositius expositius desenvolupats per a l’ocasió. Reconeguda per la seva destresa al treballar materials i substàncies que no tenen massa que veure amb l’activitat artística i per la incorporació de residus, deixalles i tecnofòssils a les seves creacions, Cristina Babiloni ens insta a repensar la nostra relació amb el món natural, i en particular amb els oceans. Explorant tècniques com el collage, la pintura, el modelat i acoblament, les seves obres s’inspiren en els modus de vida que observa a la natura, les seves formes d’organització social i les seves estratègies de supervivència, així com en els desastres naturals provocats per l’home i que representen la principal amenaça per a l’equilibri dels ecosistemes.
“Fragile” presenta al voltant d’una dotzena d’obres, algunes de les quals han estat creades especialment per a l’ocasió, inclosa una obra-maqueta que comptarà amb moviment autònom dins l’espai expositiu, i el vídeo en doble canal “Fragile”, que dona nom a la mostra mitjançant el qual es reflexiona sobre els tractaments instrumentals i administratius de la natura. Establint vincles directes amb Andorra l’exposició també inclourà la obra “Templo budista tres la lluvia”, que, instal·lada a la intempèrie al pati de l’Ambaixada, pretén transgredir els límits espacials i temporals de l’espai expositiu per experimentar en la seva pròpia matèria els efectes meteorològics del clima andorrà i documentar-lo. La mostra alterna aquestes experiències expositives amb l’obra de gran format ja coneguda de Babiloni en les que realitza les seves interpretacions sobre la desforestació, els efectes del canvi climàtic, el cruixir de la terra, el plor dels corals o l’acumulació de microplàstics en el fons dels nostre mars.
Nascuda a Castelló al 1981, Cristina Babiloni es una artista hispano-francesa que desenvolupa els seus estudis, vida i treball a Castelló. Llicenciada en dret i psicòloga de formació, estudia posteriorment l’art i gestió cultural. La seva carrera com artista es remunta a més de 10 anys. Crea obres processuals basades en la matèria que les presenta en diferents formats: pintures, escultures, dibuixos, vídeos o objectes.
Treballa amb elements i substàncies més pròpies del món de la construcció o de la indústria de la ceràmica en un procés que es podria definir com “brutalista”. El seu posicionament conceptual està sempre relacionat amb la cura del medi ambient i la repercussió de l’acció de l’home sobre els ecosistemes naturals. Conceptes com “desastre natural”, “canvi climàtic” o “renovació d’ecosistemes” estan sempre molt presents en tota la seva producció plàstica”. La seva obra s’ha exposat en llocs com Sotheby’s Institute of Art, New York, (2022), Galería Álvaro Alcazar, Madrid (2021) o la Sala Pares de Barcelona (2019), entre altres. A demés ha participat en varies fires nacionals com ARCO, Estampa o Art Marbella, i forma part de col·leccions públiques i privades com J.P Morgan Chase Art Collection (USA), Fundación Carmen & Lluís Bassat (Espanya) o Pablo Hortsmann Foundation (Espanya).
L’exposició està organitzada per l’Ambaixada d’Espanya a Andorra i promoguda per Beatriz Irún, consultant de IC&ET, dins de la seva línia de treball per a la internalització de l’art i la cultura.