Emmanuel Macron, un copríncep molt proper als andorrans
El copríncep francès, Emmanuel Macron, va venir a Andorra en visita oficial, el passat dia 13 de setembre, en una jornada que va resultar maratoniana per al mandatari francès. La seva atapeïda agenda, contemplava una visita als set comuns, un discurs a Casa de la Vall i un acte públic a la plaça del Poble d’Andorra la Vella. Macron es va mostrar en tot moment, afable cordial i molt proper al poble andorrà i no va dubtar a fer-se fotos i a signar autògrafs amb tothom.
Macron, que va arribar el dia 12 al vespre al nostre país, va oferir un sopar oficial als representants de les principals institucions d’Andorra, en el prestigiós hotel Hermitage de Soldeu, el mateix establiment on es va allotjar, i van poder degustar llamàntol de la Bretanya i filet al cafè de París, entre altres delicatessen.
Les activitats van començar molt d’hora, a les 9.15 h del matí, i va tenir com a destinació el primer dels tres comuns previstos per a visitar durant la jornada matinal. Va ser concretament el comú de Canillo, on va ser rebut pels cònsols Josep Mandicó i David Palmitjavila i va arribar acompanyat del cap de Govern, Xavier Espot, i la síndica general, Roser Suñé. El copríncep francès, que va ser rebut per un bon nombre d’entusiastes ciutadans, va destacar les bones relacions entre Canillo i el sud de França, així com l’esforç de la parròquia per potenciar l’ensenyament de la llengua francesa. Després va signar en el llibre d’honor i va ser obsequiat amb una ploma, un acte que es va repetir a la resta dels comuns.
La següent de les seves cites va ser el comú d’Encamp, allí va ser rebut pel cònsol Major, Jordi Torres i per la resta de corporació comunal. Torres va expressar a Macron el seu neguit per les dificultats d’accés entre territori francès i el Pas de la Casa, sobretot pels continus talls de carretera que estan passant factura al nostre comerç. El copríncep francès es va comprometre a millorar les comunicacions entre els dos països, però va instar a prioritzar la seguretat en les accions a realitzar.
Tot seguit, i després de complir amb el protocol de la signatura i el regal de la ploma, Macron es va dirigir a la parròquia de Sant Julià de Lòria, on l’esperava un gran nombre de ciutadans i, tal com va passar a les anteriors parròquies, va saludar al públic, va signar autògrafs i, fins i tot, es va fer selfies i fotos, amb tothom que li va demanar. En la visita al comú lauredià, va tenir l’oportunitat de saludar els cònsols, la corporació actual i els excaps de Govern Òscar Ribas i Albert Pintat. El cònsol Major, Josep Miquel Vila, va fer una defensa de la institució del Coprincipat com a garant de l’esdevenir del Principat. Macron va encoratjar als andorrans a no tenir por del futur, ja que sempre comptaran amb el suport de França.
Després de la visita a Sant Julià, Macron va afrontar el seu darrer compromís del matí, abans del dinar oficial, en un acte protocol·lari a Casa de la Vall. En el seu discurs, va defensar l’acord d’associació amb la Unió Europea, com eix de futur per al Principat, i va assegurar que Andorra no ha de tenir por a l’acostament, ja que no representa cap pèrdua de sobirania ni tampoc d’identitat. També va assegurar que, avançar cap a Europa és una gran oportunitat i un camí ple d’avantatges, però que no estaran exemptes de canvis en matèria de pensions, salaris o en l’àmbit econòmic.
La intervenció de Macron ha estat precedida per la de la síndica general, Roser Suñé, que va assenyalar que espera que l’estada al Principat li serveixi per copsar l’estima dels andorrans per les seves institucions, entre elles, els coprínceps. El president francès també va mantenir una reunió privada amb el Copríncep episcopal, a Casa de la Vall, i va saludar els representants de totes les institucions, els consellers, els ministres i els cònsols.
Després de Casa de la Vall, la següent destinació va ser els jardins de la Casa Museu d’Areny Plandolit, on es va celebrar un dinar oficial, elaborat amb productes locals i regat també amb vins andorrans.
Després del dinar, el copríncep francès es va tornar a donar un bany de masses, en el tram que separava la Casa Museu d’Areny Plandolit, fins al comú d’Ordino, on Macron va saludar i es va fer fotos amb totes les persones que omplien el carrer. Sens dubte, aquest gest de proximitat és el que més va sorprendre el poble andorrà, ja que no esperaven un copríncep tan afable, cordial i proper.
Una vegada va ser a dins del comú ordinenc, i repetint el mateix protocol de les altres parròquies, Macron va destacar les bones relacions amb la parròquia i va subscriure les paraules del cònsol major d’Ordino, José Àngel Mortés, en què va destacar l’assessorament francès en el desenvolupament del projecte de candidatura per declarar la parròquia com a reserva de la biosfera. Després de signar al llibre d’honor i de rebre la ploma, es va dirigir a la Massana.
En arribar a la Massana, el copríncep es va trobar amb una altra gran rebuda i va destacar les bones relacions entre França i Andorra, mentre que, David Baró, cònsol major de la Massana, va destacar la potencialitat de la parròquia, sobretot en activitats com l’esquí o el BTT.
La següent visita va ser a la parròquia d’Escaldes-Engordany, on Macron va destacar la bona tasca en la preservació del medi natural, sobretot la vall del Madriu-Perafita-Claror, així com la modernització de la parròquia. Per la seva banda, Trini Marín, cònsol major de la parròquia, va destacar la joventut i el dinamisme d’Escaldes, així com la seva principal joia: Caldea.
L’últim comú que va visitar va ser Andorra la Vella, on Macron va destacar la història del nostre país, així com les oportunitats que havia sabut aprofitar en matèria de turisme o comerç i que ara podia aprofitar amb l’acord d’associació. D’altra banda, Conxita Marsol, cònsol major de la capital, va destacar l’aspecte cosmopolita i la capacitat de transformació d’Andorra la Vella.
Després de la visita als set comuns, el darrer acte, que tancava la seva estada al nostre país, va ser un discurs, obert a tothom, que es va celebrar a la plaça del Poble d’Andorra la Vella. Aquest acte va patir un retard de més de dues hores, ja que Macron va dedicar molt temps a saludar tota la ciutadania. Un dels temes més controvertits, però molt esperat per part d’algun sector de la població, va ser el seu posicionament envers l’avortament, però Macron va voler deixar molt clar que, com a ciutadà i president de França, sempre havia defensat la igualtat de sexes, però com a Copríncep, havia de respectar el que decidís el poble andorrà, ja que és un poble sobirà i són els seus representants qui han de decidir sobre aquest aspecte. També va parlar de la connexió amb França i del seu compromís per millorar els accessos, així com enfortir les relacions en matèria d’ensenyament i comerç. Però, sobretot, va incidir en què no havíem de patir per l’encaix amb Europa, ja que les particularitats del nostre país, així com la seva sobirania, estaven totalment garantides.
Després d’aquest últim acte oficial, estem segurs que Macron haurà quedat sorprès per l’acolliment rebut per part dels andorrans, però els andorrans també hem quedat gratament sorpresos, per la seva proximitat, per la seva cordialitat i perquè ha assegurat que França estarà al costat d’Andorra i no enfront, una garantia a l’altura del Copríncep del nostre país.