La nuesa de l’Emma Regada i la curiositat de l’Èric Rossell, visibles a Taranmana
Sota el paraigua de la iniciativa “La cultura no s’atura”, l’Emma Regada i l’Èric Rossell es troben a la galeria d’art Taranmana, amb obres que deixen en evidència els neguits dels artistes.
Fotos: César De Pablos
Un total de 13 obres gràfiques donen vida a la sala d’exposicions de la galeria d’art Taranmana, ubicada al Passeig del Valira, núm. 7, d’Escaldes-Engordany, on l’Emma Regada i l’Èric Rossell mostren una aproximació a les seves personalitats i, en conseqüència, als seus neguits subjacents.
Sota el títol “Estira-i-arronsa”, l’Emma ha aconseguit materialitzar, a través de fotogravats –alguns experts prefereixen l’accepció ‘litografia fotosensible’–, la necessitat d’alliberar el seu esperit creatiu i trencar, doncs, els estereotips. Per a l’artista, la roba és un element clàssic pel qual els éssers humans es permeten catalogar o etiquetar els seus pars, però, una vegada reduïda a la més mínima expressió –un simple fil–, aquestes línies que separen una persona d’una altra es desdibuixen completament.
“A partir d’un simple fil, no podem analitzar ni criticar les persones”, afirma l’artista, qui va emfatitzar que les nou peces que constitueixen la col·lecció responen a una etapa en la qual “necessitava treure’m el que portava a dins”, essent aquestes les seves primeres creacions on el seu cos nu serveix com a vehicle artístic i d’expressió. “Va ser un primer pas per poder mostrar-me nua, tant per a mi com per al públic”, va matisar l’Emma, qui va experimentar amb sensacions com ara la fragilitat, la vulnerabilitat, la comoditat i l’agressió, amb les seves postures corporals.
Sense un títol que defineixi la identitat de la col·lecció o de les obres com a unitats, l’Èric Rossell es va valer de la tècnica del fotomuntatge digital per jugar amb elements de la iconografia històrica, on grans personatges, com ara Napoleó Bonaparte, Isabel La Catòlica i Lluís XIV de França, són trets dels seus contextos per a afegir-los a escenaris de conflicte de la modernitat com ara la crema de la catedral de Notre Dame, les manifestacions feministes o les protestes que van ocupar els Camps Elisis. “En aquest procés de despersonificació dels individus poderosos, vaig afegir un caràcter animal, per completar així l’extracció del context. La idea va ser qüestionar què seria d’aquests personatges davant una situació com les que vivim en l’actualitat”, va explicar l’artista, que continua explorant els seus neguits i curiositats.
Les creacions de l’Emma Regada i l’Èric Rossell romandran exposades fins al 10 de gener de 2021, a la galeria Taranmana.