(+Fotos) Disseny, dansa i pintura a la 4a edició de ‘L’art fet joia’
Sílvia Hernández va retornar al Museu Carmen Thyssen Andorra amb una renovada mostra del taller multidisciplinari ‘L’art fet joia’, que combina disseny, dansa i pintura per a evocar tota l’essència de l’exposició ‘KHRÔMA. L’univers emocional del color’.
Fotos: Xavi Pujol
L’art i la joieria guarden una relació molt estreta de la qual Sílvia Hernández, joiera i creadora de Shiori, n’és conscient. Amb l’objectiu d’incidir en aquest nexe i apropar, doncs, l’art a un major nombre de persones, va néixer el taller ‘L’art fet joia’ que el Museu Carmen Thyssen Andorra i la marca de bijuteria fina van presentar per quarta ocasió el passat 27 d’abril.
“Apropar l’art mitjançant les joies” va ser la màxima que va moure una vegada més a la Sílvia, que en aquesta oportunitat va confeccionar peces inspirades en els sis grups cromàtics de l’exposició que actualment exhibeix el museu, ‘KHRÔMA. L’univers emocional del color’. D’aquesta manera, la dissenyadora i joiera basca, resident al Principat, va delectar els espectadors amb joies molt variades que van tenir com a musa, des d’obres de finals del segle XIX fins a altres corresponents al pop-art.
Val a dir que la mostra acollida pel Museu Carmen Thyssen Andorra va ser inaugurada el 9 de febrer passat i romandrà oberta al públic fins al 7 de gener de 2024. Es tracta d’una exploració del caràcter emocional i subjectiu del color a través d’una mirada predominantment contemporània, ja que, a diferència d’exhibicions anteriors, aquesta és la que més obres d’aquest estil hi presenta, tot i que la peça estrella és ‘Murnau, cases a l’Obermarkt’, del 1908, creada pel moscovita Wassily Kandinsky.
“Amb motiu de ‘L’art fet joia’, hem creat una col·lecció de peces molt variada on destaquen les polseres ‘KHRÔMA’ amb un ventall de colors que recorda les tonalitats de l’exposició. En són 15, totes amb peces de cristall facetat i amb cordons que fan joc amb el color”, va explicar la Sílvia, que ens va confessar que va haver de sortir de la seva zona de confort per a confeccionar les cinc polseres al·lusives a la policromia i al pop-art, per a les quals va crear cinc peces exclusives d’acer amb motius d’art urbà i pop-art gravats amb làser, que va combinar amb cordons de colors fluor.
Durant la trobada, les quaranta persones presents van poder fer el circuit cromàtic de les emocions en el marc de l’exposició, partint de la melancolia i sobrietat dels colors foscos fins a arribar a la calma i tristesa del blau, però no sense abans reparar en la calidesa i intimitat del vermell, l’experimentació de la policromia, la intensitat del taronja i l’essència natural del verd.
Cooperació multidisciplinària
‘L’art fet joia’ d’enguany va comptar amb la participació de Mònica Vega, ballarina, fundadora i codirectora de l’Escola Líquid Dansa, que hi va interpretar un número de dansa molt especial al ritme de la banda sonora que l’Oriol Vilella va compondre amb motiu de l’exposició. A més a més, mentre Vega passejava per cada estació cromàtica, la Sílvia explicava als presents les fonts d’inspiració que hi ha al darrere de cada joia.
La cirereta del pastís la va posar Cèlia Almirall, CEO d’Entrevins, qui hi va oferir un tast de vi Llopart Brut Rosé (Corpinnat), “un vi amb color, que surt del blanc i del negre tradicionals, per a despertar emocions en tots els presents”.
Pedres i metalls utilitzats per Shiori segons la família cromàtica
- Foscor: àgates marrons i grises · quars fumat · howlita negra · granat · turmalina
- Vermells: granat · jaspi vermell
- Policromia: acer inoxidable
- Taronges: cornalina · aventurina taronja · cornalina · amazonita (blau com a color complementari)
- Verds: prehnita · aventurina · crisopras · ametista · jade
- Blaus: aiguamarina · apatita · amazonita · sodalita