(+Fotos) La diada de Canòlich recupera la normalitat
Després de dos anys marcats per la pandèmia, Sant Julià de Lòria va tornar a celebrar una de les tradicions més importants i arrelades a la parròquia i al país, la diada de la seva patrona, Canòlich, amb una multitud de pelegrins.
Fotos: Noelia Farias
Des de les 8 del matí, ja se sentien els esclats dels coets al Santuari de la Mare de Déu de Canòlich, que donaven el tret de sortida a l’Aplec 2022, que recuperava la seva normalitat, després de dos anys. Molt aviat es van començar a veure els primers pelegrins que pujaven a Canòlich, alguns a peu, altres en cotxe o en bus, tots motivats pel mateix desig, celebrar el dia de la patrona i agrair la seva benedicció.
Gràcies a l’aixecament de les mesures sanitàries, enguany, mossèn Pepe Chisvert va poder celebrar la missa dins del santuari, mentre que l’esplanada lateral d’aquest va acollir, novament, el ball de les sardanes.
Aplec multitudinari
La celebració de l’aplec va estar presidida per l’arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, i concelebrada pel rector de la parròquia, mossèn Pepe Chisvert; l’arxipreste de les Valls d’Andorra, mossèn Ramon Sàrries; el Vicari Episcopal i rector d’Encamp, mossèn Antoni Elvira; mossèn Jaume Soy, rector d’Escaldes-Engordany; P. Albano Teixeira; mossèn Anto Pallinkunnen i mossèn David Codina. El diaca, mossèn Àlex Vargas va servir l’altar. També hi van ser presents algunes autoritats com ara el Cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot; el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy; els cònsols de la parròquia, Josep Majoral i Mireia Codina; l’Ambaixador de la Santa Seu al Vaticà, Carles Álvarez Marfany, així com consellers generals i una multitud de devots de la Mare de Déu de Canòlich.
A la seva homilia, l’arquebisbe Joan-Enric Vives va recordar com la pandèmia viscuda els darrers dos anys va posar de manifest la vulnerabilitat de la nostra condició humana. El Copríncep, també va tenir un record especial per totes les víctimes de la pandèmia i va agrair tot l’esforç que les diverses institucions del país van realitzar per tal de reduir els seus efectes. A més a més, Vives va destacar el paper d’Andorra en relació amb els conflictes armats que viu el món. En aquest sentit, va recordar que el nostre país sempre ha estat terra d’acollida per a tothom que l’ha necessitat. Un exemple clar, segons Vives, va ser la rebuda que va fer la parròquia laurediana a les famílies sirianes, en el seu moment, i ara l’acollida i ajuda que ofereix el país a les famílies ucraïneses.
Com és habitual, durant la missa, l’Esbart Lauredià va fer una interpretació a llaor de la Mare de Déu de Canòlich i va presentar el pa i el vi per a l’Eucaristia. En acabar l’homilia, l’arquebisbe va fer la benedicció de la parròquia seguint els 4 punts cardinals, una benedicció que no es feia des de fa uns anys. En finalitzar, també va beneir els pans que es van repartir als devots, posteriorment a la missa.
Pans beneïts
Com cada any, a l’aparcament del Prat Nou va tenir lloc la repartició de pans beneïts, que, com és habitual, van ser distribuïts per les autoritats comunals i altres autoritats del país com ara el Cap de Govern i el ministre Víctor Filloy. La novetat d’enguany, va ser la preparació de 50 pans especials per a celíacs, que també es van repartir durant la jornada, i que es van exhaurir en molt poc temps.