(+Fotos) Deliciós tast de Ratassia de la Carmeta a la Casa Rull
L’activitat realitzada en el marc del cicle ‘Canya als museus’ va tenir lloc el passat 13 de gener a la Casa Rull, on uns afortunats van tenir l’oportunitat de descobrir alguns dels secrets que amaga la producció d’aquest licor artesanal fet a 1.000 metres d’altitud, més concretament, a Sant Julià de Lòria.
Fotos: Paula Cristina
Durant la jornada, els assistents van conèixer el procés d’elaboració del licor, una recepta familiar transmesa de generació en generació i que, des de fa un temps, l’Eva Gómez el continua elaborant. La Ratassia de la Carmeta és una preparació feta a base d’herbes i nous andorranes. L’Eva Gómez s’encarrega de buscar les herbes a la muntanya i de deixar-les macerant en alcohol. Després del procés de filtratge, l’elixir reposa en una bodega fins a obtenir un concentrat que captura l’essència i el caràcter de les valls andorranes.
La ratassia porta el nom de la Carmeta, en honor a la cosina del seu avi, una antiga pagesa, que en el seu temps de lleure, es dedicava a elaborar aquest licor artesanal. I, tot i que la recepta és secret, la seva guardiana, l’Eva Gómez va revelar que igual que un bon vil, el licor millora encara més amb el pas del temps.
Aquest tast de degustació fet a la Casa Rull forma part del cronograma d’activitats del cicle de tardor i hivern ‘Canya als museus’, que clou el pròxim 14 de febrer amb la xerrada ‘Els Areny-Plandolit, França i els francesos’, a càrrec de Quentin Malherbe, intèrpret de patrimoni, al Museu Casa d’Areny-Plandolit.