David Gálvez Casellas i Jordi Casamajor van presentar un nou llibre
Es tracta de “Gravats rupestres d’Andorra, l’Alt Urgell i la Cerdanya”, editat per Anem Editors, en el qual Gálvez i Casamajor donen importància als gravats sobre roca i altres superfícies pròpies de les muntanyes pirenaiques.
Fotos: César De Pablos · Anem Editors
El passat dijous, dia 10 de desembre, va tenir lloc l’acte de presentació del llibre “Gravats rupestres d’Andorra, l’Alt Urgell i la Cerdanya”, a l’auditori Rocafort del Centre Cultural i de Congressos Lauredià, a Sant Julià de Lòria, en el marc de la iniciativa “La cultura no s’atura” que impulsen Govern i sis comuns del Principat.
L’obra, publicada sota el segell d’Anem Editors, és un llibre de caràcter divulgatiu que busca donar rellevància als gravats rupestres presents a les roques i altres superfícies que s’oculten a les nostres muntanyes. Els autors del llibre són Jordi Casamajor i David Gálvez Casellas, que van ser partícips de la presentació de l’obra, al costat de l’editor Oliver Vergés, qui va aplaudir l’esforç fet per Govern i els sis comuns participants per donar suport a la cultura en un moment tan neuràlgic. “En complau saber que la intenció de l’administració és continuar impulsant les iniciatives culturals, perquè la cultural és un bé essencial”, va expressar Vergés.
Sobre la seva obra, Jordi Casamajor va fer èmfasi en el component espiritual propi dels gravats rupestres, ja que no són només una manifestació artística, pictòrica i estètica, sinó que també són l’expressió de la fe i la idiosincràsia dels nostres avantpassats. “Per mi era molt important, i ho vaig comentar amb el David, volia que el llibre reflectís aquesta espiritualitat que és gravada a la roca”, va explicar Casamajor, qui compta amb uns 3.000 o 4.000 gravats, malgrat que el llibre només s’enfoca en aquells que realment li han semblat més significatius.
Si bé el títol de l’exemplar ja explica que el centre d’atenció són els gravats rupestres sobre pedra, David Gálvez va posar l’accent en la varietat dels elements ressenyats a l’obra, com ara gravats i escrits sobre diferents tipus de fustes i teula. “Hem treballat amb molta iconografia pròpia dels Pirineus, que tots la tenim present (…), però sí que hem mirat que el suport, la qualitat, les imatges, els paisatges i les ubicacions, fossin el màxim de diverses i representatives”, va expressar.
A l’acte de presentació, que també es va transmetre en directe, a través del canal de YouTube d’Agenda.ad, van assistir-hi els cònsols lauredians, Josep Majoral i Mireia Codina, així com Josep Dallarès, fundador d’Anem Editors.