(+Fotos) ‘Canya als museus’ continua amb un taller de cuina tradicional andorrana
El Museu Casa Rull va reobrir la seva cuina per donar vida i foc al taller de cuina tradicional que Josep Maria Troguet va presentar a una dotzena de visitants. El cuiner massanenc va delectar els presents amb “dues receptes senzilletes”.
Fotos: César De Pablos
“Penso que és una gran oportunitat, una ocasió única”, explicava visiblement emocionat el Josep Maria Troguet als participants d’aquest taller de cuina tradicional andorrana, emmarcada en el cicle ‘Canya als museus’. El que va succeir el passat 17 de març, és que una dotzena de “privilegiats”, com ell mateix apuntava, van poder degustar dos àpats locals, preparats a la cuina del Museu Casa Rull, que no es feia servir des de mitjans del segle XX.
Una crema de carbassa rabequet, acompanyada d’espigalls de col, va ser el primer plat que els presents van aprendre a preparar i, per descomptat, el primer a degustar. Un confit, elaborat en cocotes (olles tradicionals de ferro colat, suspeses sobre tres potes), va ser el segon plat d’aquest tast culinari amb essència andorrana. Cal dir que el Josep Maria va compartir les receptes amb els participants, però sense indicar la quantitat exacta d’ingredients de cada plat, ja que l’objectiu de l’activitat, ens deia, era “que la gent prengués nota sobre les variants i possibilitats que es poden aconseguir amb cada plat“.
Els presents van maridar els àpats amb vi negre Raimat Clamor i el licor artesanal Ratassia de la Carmeta
Datada del 1723, primer quart del segle XVIII, la Casa Rull fou residència d’una de les famílies més acomodades de la parròquia de La Massana, i va ser habitada de forma permanent fins al 1920. Tota la vaixella original i la coberteria formen part del patrimoni museístic d’aquest edifici declarat bé d’interès cultural, el 8 d’abril del 2009, però, amb motiu del taller ofert per Troguet, s’ha disposat de peces idèntiques i de l’època, amb les quals els participants van gaudir d’una autèntica experiència gastronòmica que va continuar a la sala del menjador d’aquest emblemàtic edifici.
Troguet, conjuntament amb la seva mare, la Maria Dolors Ribes Roigé, és autor del ‘Costumari i receptari de la gastronomia andorrana’, una obra bibliogràfica que recull molt bona part dels sabors, aromes i textures que han marcat la identitat del nostre país. Aquest és només un precedent de la passió del Josep Maria per la cuina, la qual transmet de manera didàctica amb diferents activitats. El seu propòsit, manifesta, és “mantenir viva i present la nostra idiosincràsia, la nostra cultura, la nostra saviesa i la dels nostres avantpassats”, ja que si bé es considera una persona moderna, connectar amb les arrels forma part de la seva identitat.