(+Fotos) El CAEE apropa la visió artística d’Otto Dix als infants
La 16a edició dels Dissabtes d’Art va continuar amb el taller ‘Lletjos en els quadres. L’obra d’Otto Dix’, amb la qual els infants van poder aproximar-se a la visió estètica de l’artista alemany.
Fotos: César De Pablos
Lluís Ayllon, guia museístic del Centre d’Art d’Escaldes-Engordany, va ser l’encarregat de presentar el taller ‘Lletjos en els quadres. L’obra d’Otto Dix’, basat en el llegat artístic i pictòric d’aquest referent de l’Expressionisme alemany de la primera meitat del segle XX.
Durant l’activitat, els nens van conèixer, amb exemples i diapositives, els elements característics de l’obra d’Otto Dix, que s’identifiquen principalment per l’exageració de les faccions i trets humans, amb la qual aconseguia coquetejar fins i tot amb la caricatura. “Otto Dix era un pintor que feia majoritàriament retrats i que buscava reflectir-hi l’essència de la persona. Són retrats que no són gaire bonics”, manifestava Ayllon, que no només va mostrar els infants una manera completament diferent de concebre l’estètica, sinó discutir el context històric i cultural que va modelar la visió de l’artista, que va viure molt properament la crueltat i cruesa de la Primera Guerra Mundial, fenomen que va fer que Dix s’emmarqués en la Nova Objectivitat alemanya, una mena de realisme distorsionat en què la lletjor actua com a vehicle conductor.
El ‘Retrat de la periodista Sylvia von Harden’ va ser una de les peces estudiades pels assistents, que va resultar un bon exemple de la interpretació i exageració dels trets humans, però també de la paleta cromàtica lúgubre que l’artista aplicava en els seus quadres. Com a part del taller i seguint les línies estètiques de Dix, els nens van crear un collage a partir d’un autoretrat, una activitat que els hi va permetre “descobrir una altra manera de pintar”.