(+Fotos) Aurora Baena repassa la figura de la bruixa en la cultura occidental
La 15 edició de les Xerrades d’Art ‘Per amor a l’art’ va continuar amb la ponència ‘Summis desiderantes’, a càrrec de la historiadora de l’art Aurora Baena Garrós. La conferència es va realitzar el passat 16 de febrer, a la sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany.
Fotos: César De Pablos
L’existència de la figura de la bruixa en diferents cultures del món és un tema que ha estat objecte d’estudi per tota mena d’investigadors de diferents disciplines, que han trobat en aquesta figura femenina, envoltada de misteri, incògnites i misticisme, un punt de partida fascinant per entendre diversos aspectes de la humanitat. Aquest ha estat el cas de l’antropòleg i historiador Julio Caro Baroja, autor de ‘Las brujas y su mundo’, i del periodista i escriptor andorrà Robert Pastor, autor de l’obra ‘Aquí les penjaven’, només per citar un parell d’exemples.
Influenciada per aquests i altres autors, Aurora Baena, historiadora de l’art, va oferir la xerrada ‘Summis desiderantes’, una aproximació a la figura de la bruixa a occident, des d’una mirada artística, repassant moments històrics com ara l’antiguitat clàssica i el Renaixement, fins a arribar a la contemporaneïtat.
Si bé el fil conductor de la xerrada va ser la història de l’art, Baena va apuntar que estudiar la figura de la bruixa pot tenir un caràcter reivindicatiu, ja que “moltes vegades es veu la caça de bruixes com una cosa folklòrica i no com una matança sistemàtica de dones al llarg de tres-cents anys”. És per aquest motiu que, en l’actualitat, la bruixa s’ha convertit en un símbol de diferents moviments feministes, ja que se la relaciona amb l’empoderament femení.
Les Xerrades d’Art ‘Per amor a l’art’ són una cita veterana ben arrelada entre els aficionats i estudiosos de l’art. La pròxima cita tindrà lloc el 30 de març, amb el director teatral Juanma Casero com a protagonista, que explicarà ‘El que no sabies del teatre’.