Associació de Celíacs d’Andorra, creant consciència de mica en mica
La celiaquia és una malaltia autoimmune que afecta bona part de la població, malgrat que hi ha pacients que encara no han estat diagnosticats. L’Associació de Celíacs d’Andorra (ACEA) és una organització sense ànims de lucre que, de manera activa, crea consciència sobre aquesta patologia que no s’ha de confondre com a intolerància.
Fotos: ACEA
L’Associació de Celíacs d’Andorra es va fundar l’any 2002 per un grup de pares, familiars i afectats per la malaltia celíaca, una patologia autoimmune i permanent induïda per la ingesta de gluten, que posteriorment causa atròfies de les vellositats de l’intestí prim, la qual cosa impedeix l’absorció adequada dels nutrients dels aliments. Els símptomes associats a la celiaquia són molt variats i cada pacient pot presentar un quadre simptomàtic completament diferent, segons el grup d’edat al qual pertanyi i la seva predisposició genètica.
Mercè Requena és l’actual presidenta de l’ACEA, i des del seu càrrec, amb el suport del seu equip, col·laboradors i professionals de la salut, impulsen activitats de conscienciació sobre la malaltia celíaca, donen assistència als nous diagnosticats i promouen la recerca i la millora de la qualitat de vida dels pacients que, segons xifres publicades per l’Associació Celíacs de Catalunya, entitat a la qual l’ACEA és adscrita, representen l’1% de la població adulta i l’1,71% dels nens.
Evidentment, crear consciència i informar la població sobre la celiaquia no és tasca senzilla, és per això que l’ACEA desenvolupa tota una sèrie d’activitats per a assolir els seus objectius. Un dels exemples més notables, entre d’altres, va ser la 3a Jornada Andorra Sense Gluten 2019, amb la participació especial de la doctora Gemma Castillejo, especialista en gastroenterologia pediàtrica; Bea Rueda, infermera i blogger a Celicooking, i Pili Borra, xef amb experiència en cuina sense gluten. Malgrat tots aquests esforços, i que diferents comuns i empreses del país ja tenen més coneixements pel que fa a la malaltia autoimmune, per a l’ACEA encara queden fites per assolir, ja que, segons la seva percepció, molts metges del Principat han d’informar-se activament sobre la celiaquia i els seus efectes. “Hem tingut pacients celíacs que han tardat més d’un any en ser diagnosticats. Si bé alguns metges tenen coneixements sobre el tema, hi ha altres que encara necessiten formació. Han evolucionat els protocols, les tecnologies i els aliments, però crec que necessiten aprofundir més”, explica Mercè Requena.
Gràcies al vincle entre l’Associació de Celíacs d’Andorra i l’Associació Celíacs de Catalunya, els pacients andorrans poden gaudir d’una app i canals web molt detallats amb informació precisa sobre una dieta gluten free perquè, a diferència del que es pensa comunament, el gluten no hi és només al blat, sinó també al sègol, la civada i l’ordi. En la mateixa línia, amb el suport de la Fundació Crèdit Andorrà, l’ACEA continua organitzant campanyes i conferències perquè la celiaquia sigui un tema de discussió permanent. Tant és així, que l’associació també ofereix, a preus molt reduïts, capacitacions a professionals de l’hostaleria per al tractament correcte i segur dels aliments.
Si bé encara no és possible que un celíac trobi una barra de pa sense gluten, acabada de fornejar, al nostre país, les tasques dutes a terme per l’ACEA ens apropen de mica en mica a aquesta possibilitat. Dia rere dia, creixen les opcions, i la societat és cada vegada més oberta respecte de la malaltia celíaca.
Associació de Celíacs d’Andorra | Telèfon +376 334 353 | Instagram: @celiacsandorra