(+Fotos) AniCura Món Veterinari presenta el taller ‘No més por als petards’
S’aproxima Sant Joan, una data especial molt esperada per moltes de les persones que viuen a Andorra, però aquesta festivitat també comporta complicacions i malestar en les mascotes, que sovint s’estressen pels forts sorolls i esclats dels petards. La doctora Noemí Mayoral, de l’hospital AniCura Món Veterinari, va fer un pas endavant per ajudar els peluts a afrontar aquests moments de dificultat.
Fotos: César De Pablos
El coworking Hive Five, a Andorra la Vella, va obrir les portes de les seves instal·lacions per acollir el taller ‘No més por als petards’, impartit per l’etòloga clínica veterinària Noemí Mayoral, d’AniCura Món Veterinari.
La xerrada es va centrar en els mètodes més efectius per ajudar a alleujar l’estrès causat pels petards en les mascotes, especialment els gossos, ara que s’aproxima la festivitat de Sant Joan. L’especialista en l’estudi científic del comportament animal va explicar que “durant la nit de Sant Joan, atenem molts gossos atropellats que fugen espantats pels sorolls dels petards”, motiu pel qual és molt important saber quines accions s’han de prendre per evitar aquestes situacions.
Per què els gossos són més sensibles al soroll dels petards? Mayoral va emfatitzar en un factor clau: l’audició. Una persona és capaç d’escoltar sons de fins a 20.000 hertz, mentre que els gossos poden arribar a escoltar-ne de fins a 45.000 hertz. “Aquesta diferència fa que els gossos sentin el soroll de forma més aguda, amb molta més intensitat”, va subratllar.
A banda d’aquest factor inherentment biològic de l’animal, l’experta va assenyalar que la presència d’una malaltia preexistent, el dèficit de socialització, un trauma en l’edat adulta i el reforç conductual a la resposta de por poden ser causes del temor als petards. Fins i tot, la genètica pot incidir-hi, ja que “la por és un dels factors de conducta que més s’hereten”, per la qual cosa demana que els criadors de gossos siguin responsables amb la selecció dels exemplars.
Cal destacar que els gossos porucs envers els petards, poden mostrar símptomes persistents com ara incontinència urinària, taquicàrdia i salivació excessiva. Una manera de reduir les molèsties causades per les explosions, explicava Mayoral, és fomentar l’activitat física de l’animal, ja que això permet que aquest estigui més cansat, tranquil i relaxat durant la nit de Sant Joan i els dies posteriors. “Condicionar la zona, tancar finestres, baixar persianes i cortines” pot ser de molta ajuda, mentre que una mica de música animada o una pel·lícula –que simuli una conversa a casa– pot fer que el gos estigui més a gust. El més important, va dir, és fer-los sentir confortables a l’espai de casa que ells hagin triat per refugiar-s’hi.
Si bé el taller va tenir un caràcter formatiu, també va ser una trobada solidària en la qual, gràcies al tàndem entre AniCura Món Veterinari i Hive Five, part de la recaptació de les inscripcions es van destinar a GosSOS Andorra, associació que dona suport als gossos vulnerables o sense llar.