(+Fotos) ‘Andorra Crea’ debuta amb molta qualitat i gran afluència de públic
El festival ‘Andorra Crea’, hereu del cicle ‘La cultura no s’atura’, va ser tot un èxit en acollir una oferta cultural molt diversa amb artistes i creadors de casa nostra. Durant tot un cap de setmana i al voltant de les set parròquies, Andorra es va convertir en l’epicentre de les arts visuals, les arts escèniques i de les presentacions i trobades entre professionals.
Fotos: Paula Cristina · Noelia Farías · Nelly Dedea
El cap de setmana del 29 de setembre a l’1 d’octubre, les activitats artístiques i culturals van ser les protagonistes a tot el país, amb un itinerari amb més d’una vintena de propostes completament diferents per a donar visibilitat als artistes i creadors del Principat d’Andorra.
Impulsat pel Govern i el Ministeri de Cultura i Esports, el festival ‘Andorra Crea’ va néixer com una plataforma perquè els artistes contemporanis connectin amb la ciutadania i que, tal com assenyalava el cap d’àrea d’Acció Cultural, Joan-Marc Joval, “aquesta cita serveixi per a estimular la contractació de propostes artístiques andorranes a l’estranger” com una manera de promoure, al mateix temps, la internacionalització i la professionalització.
Oferta diversa
La presentació de ‘Triangulacions emocionals’, l’obra mural ideada per Studimural, va donar el tret de sortida del primer ‘Andorra Crea’ a la biblioteca de la Fàbrica Reig, a Sant Julià de Lòria. Aquesta creació, que explora la complexitat i la riquesa de les relacions humanes i les emocions que les impulsen, va servir d’avantsala de ‘Casamanya: Cel i Terra’, una peça que va a cavall de la pintura i l’escultora amb la qual Naiara Galdós hi va establir una metàfora entre l’ascensió al pic de Casamanya i el recorregut vital. Yolanda Sanmarcos, amb la instal·lació ‘Shoot your words back’, va jugar amb l’abstracció i el color per a representar el món floral, evocant vivències pròpies. A l’escorxador d’Escaldes-Engordany, Alícia Luño i va presentar la instal·lació ‘Jardins Transparents’.
Aquell mateix divendres, les arts escèniques es van trobar a La Massana. La companyia Riegel va obsequiar els espectadors del Prat del Colat amb la representació circense ‘Entreteixits’, mentre que L’Era Arts Escèniques va fer que els assistents a La Farga Rossell recordessin les pràctiques agrícoles d’abans a través de la dansa. Una mica més amunt, a l’Auditori Nacional d’Andorra, a Ordino, l’Escena Nacional d’Andorra va tancar la jornada amb la peça ‘Quatre dones i el sol’.
La major part de les activitats programades van tenir lloc dissabte, dia en què el públic va poder gaudir de la instal·lació interactiva ‘Són hàbitats’, de Lluís Casahuga, i de l’exposició fotogràfica de Miquel Mercè, ‘Efímer’. Aquestes propostes es van sumar a la instal·lació pictòrica ‘Visions + visions 2’, de Mònica Armengol; al concert ‘Pelegrí de Meritxell’, del Trio Pirene; a l’obra de microteatre ‘Fe(minus)’, de Txell Díaz, Cristina Pericas i Núria Montes; a l’espectacle teatral ‘Límits’, de l’Escena Nacional d’Andorra; a la mostra de dansa vertical ‘La 5a façana i la neu’, de Cristina Pericas; al concert de música electrònica conceptual ‘Alenar’, de Lluís Casahuga, i a la presentació per a professionals que va acollir el Mountain Hostel Tarter.
La jornada final del festival va començar el matí de diumenge, 1 d’octubre, amb Rosa Mari Herrador presentant la seva proposta de dansa i teatre d’objectes, ‘Alma’, amb la qual imagina un futur de distòpia en què les persones són usades per a experiments. Seguidament, a La Llacuna, Pere Tomás i Sofía Masegosa van donar vida a ‘En terres d’Andorra’, una lectura dramatitzada del primer text teatral que s’ha documentat al nostre país. ‘Cançons amb trementina’, l’espectacle escènic i musical presentat per David Font, es va poder apreciar també a l’Auditori Nacional, mentre que la trobada entre programadors i artistes, als jardins de la Casa d’Areny-Plandolit; l’exhibició dansaire ‘Bram’, d’Emma Riba, i el bloc d’audiovisuals d’Andorra, al Bici Lab, van acomiadar una exitosa convocatòria que promet tornar amb força el pròxim any.
Feina conjunta
El festival ‘Andorra Crea’ és fruit del treball conjunt entre l’executiu nacional i els comuns, que plegats van aportar 122.000 euros en subvencions perquè aquest fos possible. A més a més, un dels trets més significatius és que les corporacions i Govern, com ja va passar amb ‘La cultura no s’atura’, han estat capaços de configurar una programació cultural única a l’abast de tothom.